In zijn eerste toespraak tot zijn leger van twee miljoen militairen – het grootste leger ter wereld – bij de start van zijn derde termijn als hoofd van de Centrale Militaire Commissie, zei Xi Jinping dat de wereld ingrijpender veranderingen ondergaat dan in een eeuw is voorgekomen en benadrukte hij dat de nationale veiligheid van China te maken heeft met toenemende instabiliteit en onzekerheid, en dat de militaire taken zwaar blijven. Hij beval zijn troepen zich voor te bereiden op oorlog.

Hij zei dat het hele leger al zijn energie moet besteden aan het uitvoeren van al zijn werkzaamheden voor gevechtsgereedheid, diens vermogen om te vechten en te winnen moet vergroten, en effectief diens missies en taken moet vervullen, zo meldde het staatsagentschap Xinhua.

Xi droeg hen op resoluut de nationale soevereiniteit, veiligheid en ontwikkelingsbelangen te beschermen, en diverse door de partij en het volk opgedragen taken tot een goed einde te brengen.

Tijdens zijn toespraak op het partijcongres vorige maand stelde Xi ook “overwinning in lokale oorlogen” als doel en vertelde hij de PLA om “de training en voorbereiding op oorlog in alle aspecten te verbeteren en het vermogen van het leger om te vechten en te winnen te verbeteren”, wellicht doelend op een oorlog met Taiwan.

“We zullen het normale en gediversifieerde gebruik van militaire krachten versterken, militaire strijd vastberaden en flexibel uitvoeren, de veiligheidspositie vormgeven, crises en conflicten indammen en lokale oorlogen winnen”, zei hij.

In een commentaar op Xi’s toespraak tot de militairen zei de gepensioneerde luchtmachtgeneraal Xu Qiliang, die de voormalige vice-voorzitter van de CMC was, dat het leger zich moet voorbereiden op een snelle transformatie van vrede naar oorlog.

“Houd altijd een hoge paraatheid als pijlen op een gespannen koord klaar om te gaan, om ervoor te zorgen dat de troepen te allen tijde bereid zijn om te vechten,” werd Xu, die met pensioen ging van de hoogste post in de CMC, geciteerd als zeggende door de in Hong Kong gevestigde South China Morning Post.

Vermoedelijk bereid China zich voor op de invasie van en de ‘hereniging’ met Taiwan.

Bron: NDTV.com