Wie kippen houdt weet dat het belangrijk is dat de kippen, naast hun basis graanvoer en loof (ook onkruid dat men uittrekt), regelmatig wat proteïnen binnenkrijgen, zodat ze voldoende gevarieerd voedsel binnenkrijgen en goed eieren kunnen leggen. Vleesafval is niet aan te bevelen. De meeste mensen gebruiken bvb. legkorrel waar vaak GGO’s in zitten (zoals Roundup-ready soja). Maar eigenlijk is dat ook niet echt aan te bevelen. Men kan zelf makkelijk insecten kweken om die dan aan de kippen te voederen.

Men kan denken aan meelwormen of sprinkhanen of kakkerlakken, maar dit zijn insecten die allemaal warmte (tropische temperaturen) nodig hebben om mee te kweken. Het kweken is dus energie-intensief en dus niet aanbevolen. Bovendien moet men bij het kweken van meelwormen meel of bloem aanschaffen, dat men beter zelf kan gebruiken om brood mee te bakken.

Het meest voor de hand liggend in ons klimaat is pissebedden. Dit zijn beestjes die afval in de tuin opruimen en onder stenen en rottend hout te vinden zijn. Ze leven in een micro-habitat en kunnen bijgevolg overal gedijen als de omstandigheden maar goed zijn (vochtig) en er voedsel is. Je kunt die makkelijk kweken in plastic bakken met gladde wand, zodat ze niet kunnen ontsnappen en veilig zijn voor roofdieren (vogels, roofkevers, spinnen). Gebruik bakken die niet te klein zijn. 30×40 cm of groter, maar ze hoeven niet heel hoog te zijn. Als je ze buiten houdt: zorg voor drainage, in de serre is dit niet nodig. Gebruik best enkele bakken (zie o.a. bakken in de Action). Eventueel kun je ze stapelen. Leg een laagje vochtige aarde op de bodem, enkele platte stenen (waar ze graag onder kruipen overdag, want het zijn nachtdieren), wat rot hout en afgevallen bladeren. Verder kun je ook groenafval in de bak doen. Regelmatig checken of er voldoende voedsel is, en of de bodem nog vochtig is. Ook in de zomer steeds vochtig houden, anders gaan ze dood (door de grote droogte zijn er nu weinig pissebedden te vinden). De pissebedden zullen zich vermenigvuldigen (2x per jaar 200 eitjes), en na een tijdje kun je er van geven aan je kippen. Eventueel eerst doden door bvb. kort in te vriezen, zodat ze niet meer kunnen weglopen als je ze geeft aan de kippen.

Het grote voordeel is hier dus: je hoeft geen voedsel aan te kopen en de bak niet te verwarmen. Kostenloos en efficiënt én 100% bio!

Advertentie