Het Europees Parlement heeft woensdag een resolutie aangenomen waarin Rusland wordt erkend als “staatssponsor van terrorisme” en waarin de Russische strijdkrachten worden beschuldigd van wreedheden tijdens de invasie in Oekraïne. Kort daarop werd het Europees Parlement getroffen door een cyberaanval.

De stap van de Europese wetgevers is “een symbolische politieke stap” zonder juridische gevolgen, maar de parlementsleden hebben de regeringen van de EU-27 aangespoord hun voorbeeld te volgen.

“De opzettelijke aanvallen en wreedheden van de Russische Federatie tegen de burgerbevolking van Oekraïne, de vernietiging van civiele infrastructuur en andere ernstige schendingen van de mensenrechten en het internationaal humanitair recht vormen terreurdaden”, aldus de resolutie die door de EU-wetgevers werd goedgekeurd.

Het parlement zei dat het “Rusland erkent als een staat die terrorisme steunt en als een staat die gebruik maakt van terroristische middelen”. Uiteraard werd met geen woord gerept over de terroristische daden van Oekraïne of het westen.

Kiev heeft de internationale gemeenschap opgeroepen Rusland tot “terroristische staat” te verklaren vanwege de invasie van het land, en het besluit van het parlement in Straatsburg zal Moskou waarschijnlijk woedend maken.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky juichte de stemming woensdag toe.

AFP meldde twee uur geleden dat het Europees Parlement in Brussel getroffen was door een cyberaanval.

Komt de grote door Klaus Schwab “voorspelde” grote (vermeende) cyberaanval of ‘cyberpandemie’ er aan? Rusland zal deze zet van Europa uiteraard niet onbeantwoord laten.

Bron: Moscow Times; Liveuamap