Kortstondige stroomuitval zal deze winter vrijwel zeker voorkomen in Duitsland. En het hoofd van het Federale Bureau voor Civiele Bescherming en Rampenbestrijding (BBK), Ralph Tiesler, waarschuwt Duitse burgers om in afwachting hiervan flessenwater, ingeblikt voedsel en andere benodigdheden in te slaan.

In een interview met het nieuwscentrum Welt am Sonntag onthulde Tiesler dat wat velen hadden gespeculeerd het geval zou zijn: het is meer dan waarschijnlijk dat Duitsland dit jaar een zeer ‘donkere winter’ zal meemaken met intermitterende beschikbaarheid van energie.

“We moeten ervan uitgaan dat er deze winter stroomuitval zal zijn”, zei Tiesler. “Daarmee bedoel ik een regionale en tijdelijke stroomonderbreking.” “De oorzaak zal niet alleen energietekorten zijn, maar ook de gerichte, tijdelijke afsluiting van de netten door de operators, met als doel de netten te beschermen en de totale voorziening niet in gevaar te brengen.”

“We verwachten stroomuitval op korte termijn in plaats van langdurige, grootschalige stroomuitval”, benadrukt Tiesler. “Maar ook daarvoor is een goede voorbereiding belangrijk.”

Houd er rekening mee dat slechts een paar maanden geleden Duitse functionarissen het idee verwierpen dat er überhaupt black-outs zouden zijn. Het idee dat zoiets echt zou gebeuren, werd bijna beschouwd als een wilde complottheorie. Een paar maanden verder en nu is er niet alleen het risico van kortdurende black-outs in heel Duitsland, maar ook het risico dat sommige minder goed voorbereide gemeenten een worstcasescenario zullen zien waarin ontoereikende voorbereidingen sommige mensen het leven kunnen kosten.

“Voornamelijk water, verschillende kratten en ingeblikt voedsel”, zei Tiesler over de items waar Duitsers zich vooral op zouden moeten concentreren. “Dat zou genoeg zijn voor tien dagen. Dat is wat mijn bureau aanraadt.” Uiteraard is het aangeraden zich voor te bereiden voor een langere tijdsperiode dan 10 dagen.

“Onze boodschap is: bereid je in de eerste plaats voor. Wees voorbereid op mogelijke crises, ga er niet vanuit dat alles altijd direct beschikbaar is.” Tiesler stelt ook voor om radio’s op batterijen te kopen, samen met batterijen om ze van stroom te voorzien, evenals kaarsen en lucifers voor licht. Een volledige lijst met aanbevolen items is beschikbaar op de website van het bureau.

Reeds in augustus waarschuwde de Zwitserse energieregulator voor black-outs komende winter, en maande hij burgers aan om kaarsen en brandhout in te slaan. En nog in mei had de Duitse minister van Buitenlandse Zaken gewaarschuwd voor ‘cyberaanvallen op kritieke infrastructuur’, waarbij deze eveneens mensen aanmaande om noodvoorraaden aan te leggen.

Het is zo goed als zeker dat deze winter in Duitsland het licht zal uitgaan. Wees er maar zeker van dat België en Nederland niet gespaard zullen blijven. Ook hier mag u verwachten dat het licht zal uitgaan op een gegeven moment. We hebben hier reeds meer dan een jaar voor gewaarschuwd, en tips gegeven over welke voorbereidingen men kan treffen.

In augustus nog publiceerden we een artikel met als titel: ‘Wat als deze winter het licht uitgaat?’

Bron: Naturalnews

Advertentie