In de straten van Russische steden nabij de grens met Oekraïne en ook op verder afgelegen plaatsen zijn borden van bomschuilkelders verschenen, meldde de onafhankelijke nieuwssite Holod zondag.

Naar verwachting zullen begin december ongeveer 700 borden zijn geplaatst in de stad Belgorod bij de Oekraïense grens, aldus burgemeester Valentin Demidov. De installatie van borden die de schuilkelders aangeven is volgens Demidov een “tweede fase” in de voorbereiding van de civiele bescherming.

“In de eerste fase hebben we elke locatie die deze functie kan vervullen geïnspecteerd en de verantwoordelijkheden voor het verlenen van toegang en het toezicht op de toestand van de schuilkelders gedocumenteerd”, aldus Demidov.

Ook in Rostov aan de Don, ongeveer 150 kilometer ten oosten van de bezette Oekraïense havenstad Mariupol, begonnen bewoners borden met schuilkelders op te merken.

Het hoofd van de Russische Veiligheidsraad had in april opdracht gegeven tot een volledige inventarisatie van de schuilkelders in de regio’s bij de Oekraïense grens.

President Vladimir Poetin belegde twee weken geleden de eerste persoonlijke vergadering van de Veiligheidsraad sinds het begin van de invasie, waar hij de voorbereidingen voor de civiele bescherming besprak.

Autoriteiten in de Russische grensregio’s, waaronder Belgorod, hebben melding gemaakt van aanvallen met drones, raketten en artillerie op hun grondgebied in de maanden na de invasie van Russische troepen in Oekraïne.

Verder van de Oekraïense grens, in het zuidwesten van Siberië zijn door gemeentewerkers in de staalstad Novokuznetsk 3.000 schuilkelders geplaatst.

Naar schatting zijn ongeveer 16.500 schuilkelders verspreid over Rusland. Onafhankelijke media hebben eerder gemeld dat hun locaties geheim zijn en verborgen voor het publiek. Reeds halverwege deze maand zijn beambten begonnen met het inspecteren, repareren en opruimen van die Sovjet-schuilkelders in het hele land die sinds het einde van de Koude Oorlog inactief zijn gebleven.

De autoriteiten in Moskou zouden vorige maand een ontwerpsjabloon voor schuilkelderborden hebben besteld toen bewoners geïmproviseerde borden op woongebouwen begonnen te zien.

Bron: The Moscow Times (foto ter illustratie)