Een kort overzicht van de huidige ontwikkelingen.

25/11: Rusland zou z’n arsenaal hypersonische raketten nog wat sparen ‘voor later’. Er zijn er nog maar 3 gebruikt in Oekraïne. Rusland gebruikt nu voornamelijk goedkope drones en andere raketten. Wellicht worden die (hypersonische) gereserveerd voor als er conflict tussen Rusland en de NAVO uitbreekt. De NAVO beschikt nog niet over zo’n raketten, en is er weerloos tegenover (bron: TASS).

28/11: Turkije overweegt een invasie van Syrië, een zeer grote zogenaamde ‘grondoperatie’, zogezegd tegen de ‘Koerdische terroristen’ (PKK). Erdogan zei dat deze operatie zal beginnen op ‘het juiste tijdstip’; volgens een nieuwsbron ‘na december’. Sinds 9 dagen is Turkije ook al bezig met ‘operatie Klauw-Zwaard’ met luchtbombardementen boven Irak en Syrië. Het is bekend dat Erdogan droomt van een ‘groter Turkije’ (het herstelde vormalige ‘Ottomaanse rijk’) en daarvoor graag wat land wil veroveren (Bron: TASS (1) (2))

28/11: Israël en de VS zullen deze week opnieuw een aanval op Iran (Iraanse nucleaire faciliteiten) oefenen. Het is de grootste gezamenlijke oefening in jaren. Het omvat grote afstandsvluchten boven de Middellandse Zee, om de afstand tot Iran te simuleren. (Bron: Jpost). In mei nog was er de grootste Israëlische militaire oefening ooit, waarbij eveneens een aanval op Iran werd gesimuleerd.

28/11: Iran publiceerde een lijst met ‘gevoelige doelwitten’ in Israël die kunnen aangevallen worden in geval van oorlog, waaronder het Parlement (Knesset), overheidsgebouwen, nucleaire sites en faciliteiten, enz. (Bron: Jpost).