De laatste ontwikkeling in de aanloop naar WOIII: vandaag is weer heel wat gebeurd.

5/12: Europa heeft het prijsplafond voor Russische olie goedgekeurd. Zoals we reeds eerder schreven, betekent dit: oliekraan naar het Westen dicht, met als gevolg: een grote prijsstijging (diesel, stookolie,..). Vicevoorzitter van de Russische Nationale Veiligheidsraad Dimitry Medvedev vertelde het Westen om dekens, boilers en sterke drank in te slaan (om warm te blijven) nu het olieprijsplafond ingaat. De ambtenaar merkte op dat pogingen om de prijzen te beheersen omwille van de politiek altijd zijn geëindigd met het verdwijnen van een grondstof of het stijgen van de prijs ervan omdat de wet van de waarde van kracht bleef. (Bron: TASS)

5/12: Duitsland moet nieuwe veiligheidsstrategie aannemen die rekening houdt met “bedreigingen van Rusland” aldus Scholz.
Volgens de kanselier gaat het om “mogelijke aanvallen op geallieerd grondgebied, cyberoorlog en zelfs de ‘kleine’ kans op een nucleaire aanval”. Tevens verklaarde Duitsland garant te staan voor de ‘Europese veiligheid’. (Bron: TASS)

5/12: Noord-Korea vuurde 130 artilleriegranaten af in zee, als reactie en waarschuwing op manoeuvres van Seoel. (Bron: TASS)

5/12: Het streven van de Verenigde Staten en de NAVO naar een militaire confrontatie met Rusland dreigt een direct conflict tussen kernmachten te ontketenen met desastreuze gevolgen, waarschuwde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maandag. Volgens de tekst van zijn videotoespraak tot de deelnemers aan de non-proliferatieconferentie in Moskou, die op de website van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken is geplaatst, “vormt de drang van de VS en de NAVO in het algemeen naar een militaire confrontatie met ons, ondanks de westerse pogingen om Rusland af te schrikken, een groot risico. Het is duidelijk dat een direct conflict tussen kernmachten tot rampzalige gevolgen kan leiden.” “Wij zijn gedwongen om regelmatig onze waarschuwingssignalen in dit verband af te geven. Maar in plaats van ze serieus te nemen, worden ze in het Westen kwaadaardig verdraaid en worden we beschuldigd van het gebruik van ‘dreigende retoriek’,” voegde Lavrov eraan toe. (Bron: TASS)

5/11: Twee explosies op twee afzonderlijke militaire luchthavens in Rusland, op honderden kilometers van de grens met Oekraïne. Bij één explosie vielen 3 doden en werden twee nucleaire bommenwerpers beschadigd. Het Kremlin heeft nog niet gereageerd. Oekraïense aanval, of een ‘valse vlag’ operatie om het gebruik van tactische kernwapens in Oekraïne te rechtvaardigen? (Bron: Moscow Times)

5/11: Weer nieuwe raketaanval op Oekraïne met black-outs als gevolg (bron: Jpost).

5/11: Volgens een artikel in Jerusalem Post, dat een rapport in handen kreeg van David Albright, voorzitter van het Instituut voor Wetenschap en Internationale Veiligheid, zou Iran in staat zijn om binnen de 6 maand enkele “ruwe kernwapens” te ontwikkelen, waarbij wordt benadrukt dat een militaire offensieve operatie in Iran dan noodzakelijk kan worden. (bron: Jpost)

Advertentie