Moskou en Peking zullen hun militaire en technische samenwerking intensiveren als reactie op de acties van de NAVO, aldus een Russische deskundige op dinsdag. De banden tussen beide landen en beide leiders (Vladimir Poetin en Xi Jinping) worden almaar sterker. Het is geweten dat Poetin en Xi reeds dikke vrienden zijn.

Voor een internationaal forum van deskundigen, diplomaten en besluitvormers zei Vasily Kashin, directeur van het Centrum voor uitgebreide Europese en Internationale Studies van de Hogere School van Economie, dat de defensie-industrie en de betrekkingen tussen de strijdkrachten van Rusland en China een gebied zijn waarop de bilaterale betrekkingen het meest zijn verbeterd.

“Te midden van [Ruslands] speciale militaire operatie [in Oekraïne] heeft Rusland aan China leveringen gedaan als onderdeel van de voortgezette militaire en technische samenwerking. De samenwerking op industrieel gebied om de Russische productiebasis in stand te houden na de breuk met het Westen is steeds belangrijker geworden. En de rol van precies deze domeinen zal waarschijnlijk toenemen en de samenwerking zal worden uitgebreid,” vertelde Kashin. “Dit zal deel uitmaken van ons antwoord op de militaire rol van de NAVO wereldwijd en de opkomst van het bondgenootschap in de regio Azië-Stille Oceaan,” legde hij uit.

Dit betekent echter niet dat de partijen zullen trachten een aantal nieuwe betrekkingen op militair-politiek gebied te formaliseren (d.i. een ‘formele alliantie’ vormen), zei hij. “De beschikbare contracten en overeenkomsten die wij reeds hebben ondertekend, hebben ons in staat gesteld elke vorm van praktische samenwerking inzake specifieke defensiekwesties in praktijk te brengen,” concludeerde de deskundige.

En er zijn dit jaar iets meer bilaterale evenementen geweest, voegde Kashin eraan toe. “We hebben al twee gezamenlijke patrouilles met bommenwerpers uitgevoerd en er is een gezamenlijke patrouille met oorlogsschepen gehouden. Er zijn ook gezamenlijke militaire oefeningen gehouden,” zei hij.

Bron: TASS