
De situatie rond Kosovo en Servië lijkt verder te escaleren. Servië wil troepen sturen naar noord-Kosovo om de Servische bevolking aldaar te hulp te komen, waar eerder honderden speciale troepen van Kosovo met pantservoertuigen de stad Kosovska Mitrovica blokkeerden nadat een voormalige Servische agent gearresteerd werd door de Kosovaarse politie en dit op verzet stuitte van de Servische bevolking aldaar. Intussen heeft een Russische ambassadeur gezegd dat dit helemaal op ‘Oekraïne lijkt. Kosovo wordt als land door de EU erkend en gesteund, maar niet door Servië (dat overigens geen lid is van de EU of de NAVO) en Rusland.
Op 10 december hield de Kosovaarse politie Dejan Pantic, een voormalige Servische politieman, aan bij de controlepost Jarinje op de administratieve grens tussen Kosovo en Metohija en Centraal-Servië. Als reactie daarop heeft de Servische bevolking op verschillende plaatsen langs een snelweg in de buurt van de controlepost barricades opgeworpen en is zij uit protest de straat opgegaan. Bij de barricades werden KFOR- en EULEX-patrouilles ingezet.
Later op de dag eiste de premier van de niet-erkende republiek Kosovo, Albin Kurti, dat de Serviërs de barricades voor zondagavond zouden weghalen.
De Servische regering zal een besluit nemen om op 15 december een verzoek te sturen naar de door de NAVO geleide internationale missie in Kosovo en Metohija (KFOR) voor de inzet van Servische veiligheidstroepen in de regio op basis van resolutie 1244 van de VN-Veiligheidsraad, vertelde de Servische president Aleksandar Vucic maandag aan verslaggevers.
“De regering zal donderdag vergaderen en gezien de huidige situatie zal het kabinet besluiten een brief aan de KFOR-commandant te sturen”, aldus de Servische president.
Vucic verklaarde op 10 december dat Servië de KFOR-missie een verzoek zou sturen voor de inzet van veiligheidstroepen in Kosovo en Metohija. Eerder trokken enkele honderden speciale troepen van het niet-erkende Kosovo, uitgerust met gepantserde voertuigen, het door Serviërs bevolkte noorden van Kosovo en Metohija binnen en blokkeerden de stad Kosovska Mitrovica. Volgens het Akkoord van Brussel heeft de Kosovaarse politie niet het recht de door Serviërs bevolkte noordelijke gebieden van de regio binnen te gaan zonder toestemming van de hoofden van de vier Servische gemeenten.
Oekraïne 2.0
De huidige situatie in Kosovo lijkt sterk op alles wat er in Oekraïne gebeurde en gebeurt, zei de Russische ambassadeur in Servië Alexander Botsan-Kharchenko maandag.
“De hele situatie, absoluut alles, inclusief de houding van Pristina tegenover de Serviërs in Kosovo, lijkt natuurlijk in mindere mate op alles wat er in Oekraïne is gebeurd. Dezelfde patronen, hetzelfde gedrag van het Westen,” zei hij in een interview met de televisiezender Rossiya-24.
Hij herinnerde eraan dat EU-buitenlandchef Josep Borrell Belgrado had gewaarschuwd voor vijandige acties tegen KFOR (een door de NAVO geleide internationale vredesmacht in Kosovo) en EULEX (rechtsstaatmissie van de Europese Unie in Kosovo). “Volgens de Servische inlichtingendiensten beraamt Pristina een dergelijke provocatie om de Serviërs de schuld in de schoenen te schuiven. Het is een routinepraktijk die al vaker is toegepast”, aldus de Russische diplomaat.
Gevaarlijke escalatie
De escalatie van de situatie in Kosovo is uiterst gevaarlijk voor de Servische president Aleksandar Vucic en de Servische bevolking, aangezien de westerse druk alleen maar zal toenemen, zei vice-voorzitter Konstantin Kosachev van de Federatieraad op maandag.
Hij vestigde de aandacht op de opmerkingen van Vucic dat het Westen niet te vertrouwen is na de verklaring van de voormalige Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de akkoorden van Minsk zijn ondertekend om Oekraïne de tijd te geven sterker te worden.