De laatste ontwikkelingen:

19/12: Wit-Rusland heeft Iskander- en S-400 raketsystemen ontplooid op diens grondgebied. De Iskanderraketsystemen zijn in staat om nucleaire raketten te lanceren. (Bron: TASS)

20/12: Eenheden van het Russisch en Wit-Russisch leger houden gezamenlijke oefeningen in Wit-Rusland. (Bron: TASS)

20/12: De gasprijslimiet waarover de energiehoofden van de EU maandag overeenstemming hebben bereikt, zal op 15 februari worden opgelegd. Als reactie daarop zou Rusland zijn energieleveringen aan Europa volledig kunnen stopzetten of elke wederuitvoer naar de EU kunnen verbieden, voorspelde Antonov, financieel expert bij BitRiver. De harde opstelling van Moskou zou de gasprijzen volgend jaar kunnen vervijfvoudigen, waarschuwde hij. (Bron: TASS)

21/12: De Servische president Aleksandar Vucic heeft de plannen van Turkije om Bayraktar-drones te leveren aan de niet-erkende republiek Kosovo veroordeeld. “Als de Turken zeggen dat ze Bayraktars gaan leveren aan Pristina, is dat heel slecht nieuws voor ons. Wij respecteren [de Turkse president Recep Tayyip] Erdogan, maar het zal natuurlijk gevolgen hebben voor onze betrekkingen”, zei hij dinsdag in een interview met de televisiezender Pink. Hij zei tevens dat Servië betere luchtafweer moet ontplooien. (Bron: TASS)

21/12: Rusland en China houden militaire ‘zeesamenwerkingsoefeningen’ van 21-27 december. Volgens het Russische ministerie van Defensie is het hoofddoel van de oefeningen “de marinesamenwerking tussen Rusland en China te stimuleren en tegelijkertijd de vrede en stabiliteit in de regio Azië-Stille Oceaan te handhaven”. (Bron: TASS)

21/12: Voorzitter van de partij Verenigd Rusland Dmitri Medvedev en de Chinese president Xi Jinping hebben tijdens een bijeenkomst in Peking unaniem de betrekkingen tussen beide landen geprezen, aldus Verenigd Rusland in een verklaring. Volgens de verklaring waren de partijen “unaniem in hun lof voor de huidige stand van en vooruitzichten voor de Russisch-Chinese betrekkingen.” (Bron: TASS)

21/12: De Amerikaanse president Joe Biden zal een nieuw Amerikaans militair hulppakket aan de regering van Kiev aankondigen ter waarde van bijna 2 miljard dollar, waaronder Patriot raketafweersystemen, vertelde een hooggeplaatste functionaris van de Amerikaanse regering aan verslaggevers. (Bron: TASS)

21/12: Het Kremlin zegt dat er ‘geen kans op vrede’ is nadat de Oekraïense president Zelensky naar Washington is vertrokken om er in het Congres een toespraak te houden, om nog meer steun te vragen. In een gesprek met verslaggevers zei Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov dat verdere westerse wapenleveranties aan Oekraïne zouden leiden tot een “verdieping” van het conflict. “De levering van wapens gaat door en het assortiment geleverde wapens breidt zich uit. Dit alles leidt natuurlijk tot een verergering van het conflict. Dit voorspelt niet veel goeds voor Oekraïne,” zei Peskov. (Bron: Jpost).

Vooral de levering van de Amerikaanse Patriot middellange-afstand-luchtafweersysteme (waarbij alles wat vanuit Rusland boven Oekraïne komt, inclusief zelfs gevechtsvliegtuigen, wordt neergeschoten) kan de zaak snel doen escaleren, met gebruik van tactische of zelfs strategische nucleaire wapens tot gevolg.