De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat Rusland zijn militaire potentieel en de gevechtsgereedheid van zijn nucleaire strijdkrachten zal blijven ontwikkelen tegen de achtergrond van het offensief van Moskou in het door het Westen gesteunde Oekraïne. Deze verklaring kwam er dagen nadat Rusland een YARS intercontinentale nucleaire ballistische raket had klaargezet voor lancering ‘als waarschuwing aan het Westen’. Begin januari zal ook de RS-28 Sarmat raket operationeel en gevechtsklaar gemaakt worden, de nieuwste kernraket die tot 15 kernkoppen kan vervoeren.

“De strijdkrachten en de gevechtscapaciteiten van onze strijdkrachten nemen voortdurend en dagelijks toe. En op dit proces zullen wij natuurlijk voortbouwen”, zei Poetin tijdens een televisiebijeenkomst over defensie, waaraan hij toevoegde dat Rusland ook “de gevechtsgereedheid van onze nucleaire triade zal verbeteren”.

Hij zei ook dat de Russische marine begin januari zal beschikken over de nieuwe hypersonische Zircon-kruisraketten, een van de wapens die Moskou de afgelopen jaren heeft ontwikkeld.

“Begin januari zal het fregat Admiral Gorshkov uitgerust zijn met de nieuwe hypersonische Zircon-raket, die geen equivalent in de wereld heeft,” zei Poetin.

Bron: The Moscow Times