De meesten onder ons herinneren zich nog de genocide van 1994 in Rwanda. Als gevolg daarvan ontstond in 1996 de eerste Congo-oorlog, en in 1998 de tweede Congo-oorlog, die de dodelijkste oorlog was in de wereld sinds WOII. Maar hoewel die oorlog geëindigd is, ettert dat conflict nog steeds voort, en de spanningen tussen het Congolose leger en Congolese M23 rebellen die gesteund worden door het Rwandese leger lopen hoog op. Gisteren werd een Sukhoi-25 gevechtsvliegtuig van het Congolese leger beschoten (en beschadigd) door Rwanda, wat door Congo als een ‘oorlogsdaad’ werd bestempeld. Intussen zijn al een half miljoen mensen op de vlucht.

Hopelijk krijgen we geen herhaling van 1998…

Welke oorlogen (als onderdeel van de ophanden zijnde WOIII) zijn nu aan het broeien?

  1. Rusland – Oekraïne (= reeds bezig), dat kan escaleren tot Rusland – NAVO.
  2. Israël – Iran, dat zich kan uitbreiden naar heel het Midden-Oosten.
  3. China – Taiwan, waar de VS, Japan etc. bij kunnen betrokken raken.
  4. Noord-Korea – Zuid-Korea; waar de VS en Japan ook al snel kunnen bij betrokken raken.
  5. Congo – Rwanda, dat ook buurlanden kan meesleuren.
  6. Japan – Rusland: een conflict over een paar eilanden.

WOII begon eigenlijk al met de Chinees-Japanse oorlog in 1937. Twee jaar later begon de oorlog in Europa met de inval van Duitsland in Polen in 1939. In 1940 raakte heel Europa betrokken in de oorlog, nadat Frankrijk en Engeland Duitsland de oorlog hadden verklaard. In 1941 werd ook de VS betrokken in WOII toen Japan de militaire basis van de VS in Hawaii aanviel. Zo was er dus oorlog in diverse delen van de wereld tegelijk gedurende enkele jaren (tot 1945), maar niet alle conflicten begonnen op hetzelfde tijdstip.

De kans is het grootst dat deze zomer WOIII écht begint, wanneer de VS z’n schuldenplafond niet verhoogt tegen juni en in een financiële instorting is beland (en dan op z’n zwakst is). Zopas verschenen er nog artikelen over die schuldenplafondimpasse, met woorden als ‘we zijn gedoemd’ en ‘VS ziet economische crisis onder ogen’.

Bron: Yahoo news