Wie makkelijk aan een bron van voedsel wil geraken zonder enige moeite te moeten doen – behalve dan het plantgoed aanschaffen en in de grond stoppen – kan het best aardperen kweken, een ‘vergeten wintergroente’ die van oorsprong uit N-Amerika komt. Aardpeer – een wortelknol – smaakt naar artisjok en kan men op elke plek in de tuin kweken (schaduw, zon), bemest of onbemest, zolang de plant maar voldoende water krijgt. Men kan wat aardpeerknollen in de grond stoppen in ieder verloren hoekje in de tuin. De oogst gebeurt in de winter, wanneer de stengel volledig is afgestorven. De knollen laat men buiten onder de grond totdat men er wat nodig heeft (anders drogen ze uit). Sommige rasse bloeien, andere dan weer niet. De plant kan tot meer dan 3 meter hoog worden.

Aardperen zijn gezond en voedzaam, maar kunnen wel tot wat winderigheid leiden (ik spreek uit ervaring). Vooral knollen die in de zomer te weinig water hadden gekregen, waren meer ‘geconcentreerd’. Maar van de oogst van de natte zomer van 2021 was beter op dat vlak.

Je kunt aardpeer koken, frituren, grillen, etc. Ook kan men er soep van maken en het kan ook rauw gegeten worden.

Op Libelle.be kun je diverse recepten vinden met aardpeer: https://www.libelle.be/lekker/aardpeer-koken-vergeten-groente/

Als na WOIII de hongersnood komt, zal men blij zijn met ieder stukje verse groente die men kan bekomen.

Advertentie