Rusland heeft honderdduizenden soldaten, duizenden tanks en honderden gevechtsvliegtuigen naar de grens gebracht voor een nieuwe grootschalige aanval, zo heeft Oekraïne gewaarschuwd, terwijl Zelensky in Europa rondtoert op bedeltocht voor nog meer wapens. Vladimir Poetin zou zich voorbereiden op een grootscheeps nieuw offensief in de komende weken, ter gelegenheid van de eerste verjaardag van de oorlog op 24 februari.

In februari vorig jaar werd eveneens een enorme militaire opbouw gezien aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Rusland ontkende tot op de dag zelf dat het van plan was een invasie te lanceren.

Oekraïne heeft de militaire opbouw op de voet gevolgd terwijl het blijft pleiten voor steun van het Westen – ook tijdens het bezoek van Volodymyr Zelensky gisteren aan Londen.

Zelensky prees het Verenigd Koninkrijk voor zijn steun – maar waarschuwde dat het misschien niet genoeg zou zijn, en riep op tot het leveren van moderne gevechtsvliegtuigen. Gevreesd wordt dat de nieuwe aanval “veel groter” zal zijn dan de eerste golf die bijna precies een jaar geleden over het land naar Kiev stormde, maar toen verrassend genoeg grotendeels werd afgeslagen.

Rusland zou 1.800 tanks, 3.950 pantservoertuigen, 400 gevechtsvliegtuigen en 300 helikopters verzameld hebben voor de aanval, aldus een Oekraïense functionaris. Ze voegden eraan toe dat Poetin ook 2.700 artilleriegeweren en 810 raketwerpers verzamelt voor een “nieuwe golf van aanvallen”, meldt Foreign Policy.

“Het is veel groter dan wat in de eerste golf plaatsvond,” zei de ambtenaar. “Ze letten niet op slachtoffers of verliezen. In de komende 10 dagen verwachten we een nieuwe, enorme invasie.” De Oekraïense inlichtingendienst schat het aantal soldaten voor het voorjaarsoffensief op 300.000 tot 500.000.

Rusland zou al ongeveer 300.000 troepen in Oekraïne hebben. En er wordt aangenomen dat nog eens 200.000 man van de recente mobilisaties zullen worden opgeroepen om mee te vechten in het offensief.

Kiev vreest dat Poetin ook een nieuwe mobilisatieronde kan organiseren om zijn troepen verder te versterken voor de aanval. Westerse analisten en Oekraïense ambtenaren waarschuwen al weken voor een offensief in het oosten van het land.

Andriy Chernyak, een ambtenaar van de Oekraïense militaire inlichtingendienst, vertelde de Kyiv Post: “We hebben gezien dat de Russische bezettingstroepen extra aanvalsgroepen, eenheden, wapens en militaire uitrusting inzetten.

“Volgens de militaire inlichtingendienst van Oekraïne heeft Poetin het bevel gegeven om tegen maart het hele grondgebied van de regio’s Donetsk en Luhansk in te nemen.” De gevechten van de afgelopen weken waren geconcentreerd rond Bakhmut – dat is beschreven als de “bloedigste” strijd van de oorlog tot nu toe, met frontlijnsoldaten die een levensverwachting hebben van slechts 4 uur.

De vraag is uiteraard of de aanval zal beperkt blijven tot Oekraïne. Reeds meerdere malen werd vanuit het Kremlin de waarschuwing gegeven dat de NAVO door de levering van al dat wapentuig en het sturen van militaire instructeurs, rechtstreeks betrokken is bij het conflict.

Bron: ETH