In een toespraak heeft Russisch President Poetin verklaard dat Ruslands voortbestaan wordt bedreigd, en dat hij het New START (Strategic Arms Reduction Treaty) verdrag opschort. Een stap dichter bij nucleaire oorlog. Ook op het Koreaanse schiereiland lopen de spanningen op.

19/02: Noord-Korea bevestigde de test van een intercontinentale ballistische raket die het vasteland van de VS kan bereiken, en er zullen nog meer krachtige stappen komen. Noord-Korea rolt de spierballen in de aanloop naar militaire oefeningen in Zuid-Korea (samen met de VS) op o.a. 22 februari, en zweert een ‘ongezien’ antwoord te zullen geven. (bron: HuffPost)

19/02: VS en Zuid-Korea houden militaire oefeningen in de lucht, met onder meer strategische bommenwerpers, als antwoord op de rakettest. (bron: nbcnews)

20/02: Noord-Korea test nog eens twee ballistische raketten.

20/02: Israël beweert dat Iran reeds uranium bezit die 84% verrijkt is, en dat dit de ‘laatste momenten zijn om Iran te stoppen’ van het maken van een atoomwapen, ‘het is nu of nooit’, zo zei Nationaal Veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi. (bron: Jpost).

21/02: Poetin waarschuwt voor globale oorlog, verklaart dat Ruslands voortbestaan (als land) wordt bedreigd (waarbij de militaire doctrine stelt dat Rusland dan als eerste nucleaire wapens mag inzetten) en dat Rusland het New START verdrag opschort. Dat verdrag stelt de limiet op het aantal strategische nucleaire kernkoppen welke de VS en Rusland kunnen ontplooien op 1550. Het controleert ook de ontplooiing van land- en onderzeeër gebaseerde raketten en bommenwerpers om ze af te leveren. Poetin zei nog dat het Westen de oorlog in Oekraïne naar een globale confrontatie wil tillen, en dat ze “dit begrijpen en overeenkomstig zullen reageren”. Vrijdag 24 februari is het precies één jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. (Bron: ETH)