Iran kan in “ongeveer 12 dagen” genoeg splijtstof maken voor één kernbom, zo beweerde een topambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Defensie dinsdag, en waarover een artikel verscheen op Jerusalem Post.

Onderminister van Defensie voor beleid Colin Kahl maakte deze opmerking tijdens een hoorzitting van het Huis van Afgevaardigden toen hij door een Republikeinse wetgever werd gevraagd waarom de regering Biden had geprobeerd de overeenkomst, het Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA, de zogenaamde nucleaire deal), nieuw leven in te blazen.

“Omdat de nucleaire vooruitgang van Iran sinds we de JCPOA hebben verlaten opmerkelijk is geweest. In 2018, toen de vorige regering besloot de JCPOA te verlaten, zou het Iran ongeveer 12 maanden hebben gekost om één bom aan splijtbaar materiaal te produceren. Nu zou het ongeveer 12 dagen duren,” vertelde Kahl, de derde hooggeplaatste functionaris van het ministerie van Defensie, aan wetgevers..

“En dus denk ik dat men nog steeds van mening is dat als je deze kwestie diplomatiek kunt oplossen en hun nucleaire programma weer onder controle kunt krijgen, dat beter is dan de andere opties. Maar op dit moment ligt de JCPOA in de ijskast,” voegde Kahl eraan toe.

Bron: JPost

Advertentie