De Chinese president Xi Jinping bereidt zich voor op een bezoek aan de Russische president Vladimir Poetin in Moskou in de komende maanden, vertelden bronnen aan The Wall Street Journal (WSJ). Het bezoek kan mogelijk in april of mei plaatsvinden.

De Russische president Vladimir Poetin zei onlangs dat China heeft “ingestemd” met een ontmoeting in Moskou tussen hem en hun president, Xi Jinping. Zo’n ontmoeting tussen de twee wereldleiders zou al in april kunnen plaatsvinden, meldt The Wall Street Journal, onder vermelding van mensen die bekend zijn met het plan.

“We wachten op een bezoek van de president van de Volksrepubliek China aan Rusland, dat hebben we afgesproken”, zei Poetin tegen de Chinese topdiplomaat Wang Yi tijdens hun ontmoeting in het Kremlin eind februari. “Alles gaat vooruit en ontwikkelt zich. We bereiken nieuwe horizonten“, aldus Poetin.

Het is geleden van 2019 dat Xi nog een bezoek bracht aan Moskou. Poetin bracht in 2022, ter gelegenheid van de Olympische Winterspelen, nog een bezoek aan Peking, waar hij een hartelijke ontmoeting had met Xi Jinping:

De Chinese communistische dictator Xi Jinping, die in zijn land de Christenen zo vervolgt en zich als een soort tweede Mao beschouwt, noemde Poetin in 2020 zijn ‘beste vriend’, en schonk hem zelfs een ‘vriendschapsmedaille’. In China wordt Poetin steevast ‘Poetin de Grote’ genoemd. Ook Poetin noemde Xi in 2019 “zijn dierbare vriend”.

Ter gelegenheid van het bezoek van Xi Jinping aan Moskou in 2019, zei Vladimir Poetin:

“President Xi Jinping, mijn dierbare vriend, dames en heren, ik ben zeer verheugd om de President van de Volksrepubliek van China, Xi Jinping, in Rusland te ontvangen. Dit staatsbezoek door de President van China vindt plaats in een jaar dat een belangrijke datum markeert: de 70ste verjaardag van diplomatische relaties tussen onze landen. Ik ben verheugd om op te merken dat de Russisch-Chinese relaties een ongezien hoog niveau hebben bereikt. Dit is een waarlijk veelomvattend partnerschap en een strategische interactie. Mr. Xi Jinping en ik houden nauw contact. We bezoeken elkaar geregeld, praten langs de zijlijn van internationale evenementen en geven veel aandacht aan Russisch-Chinese samenwerking in het politieke, economische, humanitaire en andere vlakken.

Bijzonder is dat Poetin de 70ste verjaardag vernoemt van de ‘diplomatische relaties’ tussen Rusland en China. In principe gaat het over de diplomatische relaties tussen de Sovjet-Unie en de Volksrepubliek China. Deze begonnen in 1949, toen Mao de oprichting van de Volksrepubliek afkondigde. Dus voor Poetin zijn de Sovjet-Unie en het huidige Rusland hetzelfde…

President Xi zei op zijn beurt:

Mr. President, dames en heren, vrienden, goedemiddag.

Ik ben blij u te zien samen met mijn oude vriend president Poetin. Dit is mijn eerste staatsbezoek aan Rusland tijdens mijn tweede termijn als hoofd van de Chinese staat. Dit is tevens mijn achtste bezoek aan Rusland sinds 2013. President Poetin en ik hebben nauwe werkrelaties en een sterke vriendschap opgebouwd.

We hebben elkaar de afgelopen zes jaar bijna 30 keer ontmoet. Rusland is voor mij het meest bezochte buitenland en president Poetin is één van mijn beste vrienden en een geweldige collega. Dit is de beste weerspiegeling van het hoge niveau van de bilaterale betrekkingen en de nauwe strategische samenwerking tussen China en Rusland.

Bron: Dailycaller

Advertentie