Meer dan 1.000 mensen woonden zondag op het Rode Plein in Moskou een ceremonie bij ter gelegenheid van de 70e verjaardag van de dood van Sovjet-dictator Josef Stalin.

Onder leiding van de Russische Communistische Partij waren er mensen die met Sovjetvlaggen zwaaiden of portretten van Stalin vasthielden op de plek aan de muur van het Kremlin waar hij begraven ligt. Velen kwamen er ook bloemen neerleggen.

Het imago van Stalin is de afgelopen decennia in Rusland geleidelijk hersteld, ondanks de wreedheden die onder zijn bewind zijn begaan, waaronder massa-executies, en deportaties naar de beruchte goelag strafkampen. In de afgelopen jaren zijn in diverse steden bustes of standbeelden van hem geplaatst.

Meer foto’s zijn hier te bekijken.

Velen in Rusland hebben een grote nostalgie naar het Sovjet-verleden. Ook President Poetin die nog KGB-agent is geweest (de Russische geheime dienst in Sovjet-Rusland) in de DDR, heeft herhaaldelijk verklaard dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie “een grote catastrofe” was, en de “ondergang van het historisch Rusland”. Ook de huidige Russisch-Orthodoxe Patriarch, die op één lijn staat met Poetin, was in de jaren 1970 en 1980 lid van de KGB.

Bron: The Moscow Times; Euronews; Reuters