Vrijdag ging Sillicon Valley Bank in de VS failliet. Zondag werd Signature Bank in New York bij voorbaat gesloten, en de facto ook failliet verklaard. Ook de First Republic Bank is in de problemen, doordat mensen daar massaal hun geld afhaalden, en rekeningen zijn er geblokkeerd; de aandelen zakten 67%. De instorting van Sillicon Valley bank is het gevolg van de snelle stijging van de interestvoet van de Federal Reserve en een bankrun nadat de bank in slechte papieren raakte. Vele bedrijven, die afhankelijk zijn van die banken, kunnen over kop gaan, doordat ze niet meer aan hun geld kunnen. De FED zei alvast dat ze niet gaan ingrijpen.

Volgens Bloomberg zullen de Europese ministers van Financiën vandaag samenkomen om de situatie te bespreken. De beurzen gingen alvast in het rood. Verwacht wordt dat er domino-effecten kunnen optreden, en ook hier instellingen in de problemen kunnen raken.

Het faillissement van Sillicon Valley Bank is het grootste bankfaillissement sinds Lehman Brothers in 2008.

Ondertussen stelde Joe Biden het Amerikaanse volk (en de wereld) gerust: “Maak u geen zorgen, het banksysteem is veilig”, wat uiteraard moet vertaald worden als: “Bereid u voor op het ergste”.

Bron: ETH (1) (2) (3)

Advertentie