Het aandeel van Credit Suisse is nog maar 2,5 dollar waard. De kans is groot dat deze bank de volgende wordt die over kop gaat, zo beweert ook auteur, investeerder en Wall Street kenner Robert Kyosaki, en dit zal veel grotere gevolgen hebben voor de financiële wereld dan het faillissement van Sillicon Valley Bank. De Zwitserse bankgigant heeft een lange geschiedenis van in het nieuws komen en meestal om de verkeerde redenen.

Van 2011 tot 2017 waren er diverse gevallen van massale belastingsontduiking met hulp van de bank in de VS, Duitsland en Italië. Credit Suisse moest toen boetes betalen van miljarden dollars, incl. $2,6 miljard in 2014 voor belastingsontduiking in de VS. In 2022 kwam er dan een nieuw schandaal aan het licht.

Nieuw schandaal in februari 2022

Het schandaal kwam in februari 2022 in het nieuws toen de bank als eerste in de geschiedenis een strafproces in Zwitserland onderging. De autoriteiten beschuldigden de bank van directe betrokkenheid bij een Bulgaarse cocaïnesmokkel, waarbij miljoenen euro’s rechtstreeks via de bank werden witgewassen.

Bovendien lekte Credit Suisse in februari 2022 massaal gegevens uit. Uit de informatie over duizenden klantenrekeningen bleek dat tot de klantenkring van de bank ook mensenhandelaren, drugshandelaren en bij martelingen betrokken personen behoorden.

Wat het Bulgaarse drugsgeldschandaal zo schadelijk maakt, is de aard ervan; het feit dat een van ’s werelds grootste banken een criminele bende hielp en bijstond om miljoenen euro’s wit te wassen.

De financiële gevolgen, de impact op het personeel van de bank en de reputatieschade van deze reeks schandalen zijn enorm.

Sinds 2020 is Credit Suisse geconfronteerd met 4 miljard dollar aan proceskosten en heeft het een verlies van 4,09 miljard dollar geleden. In oktober 2022 trof de bank ook een schikking van $ 495 miljoen met Amerikaanse toezichthouders over haar rol in de financiële crisis van 2008-2009. Deze boete volgt op een boete van 5,28 miljard dollar in 2017 voor haar rol in de subprime hypotheekcrisis.

Credit Suisse kondigde in oktober 2022 aan 9.000 werknemers te ontslaan: 2.700 tegen eind 2022 en nog eens 6.300 tegen eind 2025. Om zich te stabiliseren zoekt het bedrijf 4 miljard dollar in een kapitaalronde, onder meer bij de Saudi National Bank. Daardoor is de aandelenkoers van Credit Suisse in 2022 met bijna 60% gedaald.

De aandelenkoers van Credit Suisse over het afgelopen jaar.

Nieuwe problemen in maart 2023

Credit Suisse heeft dinsdag 14 maart “materiële tekortkomingen” in haar interne controles erkend toen de door het schandaal getroffen Zwitserse bank haar jaarverslag bekendmaakte, dat was uitgesteld na vragen van Amerikaanse toezichthouders over haar boeken.

De kredietverstrekker zou zijn verslag vorige week publiceren, maar stelde de publicatie uit na een last-minute oproep van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over herzieningen van kasstroomoverzichten voor 2019 en 2020.

Volgens het rapport van de bank was haar “interne controle over de financiële verslaglegging niet effectief” voor 2021 en 2022.

“De vastgestelde materiële tekortkomingen hebben betrekking op het niet ontwerpen en onderhouden van een effectief risicobeoordelingsproces om het risico van materiële onjuistheden in haar financiële verklaringen te identificeren en te analyseren”, aldus het rapport.

Credit Suisse heeft de afgelopen jaren een spervuur van problemen te verduren gehad, waaronder haar blootstelling aan de implosies van de Amerikaanse vermogensbeheerder Archegos en de Britse onderneming Greensill in 2021.

De aandelen van de Zwitserse kredietverstrekker daalden maandag naar nieuwe dieptepunten nu beleggers zich zorgen maken over de gezondheid van de wereldwijde banksector na de plotselinge ineenstorting van twee Amerikaanse regionale banken.

Signaal voor naderende instorting

Een van de belangrijkste signalen voor een naderend faillissement, naast de dalende aandelenkoers, is de stijgende prijs van Credit Suisse credit default swaps (CDS). Deze financiële instrumenten zijn een overeenkomst waarbij de verkoper van een CDS de koper compenseert als het onderliggende bedrijf failliet gaat. Hoe groter de kans dat dit gebeurt, hoe hoger de prijs die een verkoper voor een CDS wil hebben, omdat het dan waarschijnlijker is dat hij zal moeten uitbetalen.

Eind 2021 werden Credit Suisse 5-jaars credit default swaps verhandeld tegen iets meer dan 50 basispunten. Dit is drastisch gestegen en ze stonden op 4 oktober op het hoogste niveau sinds 2009, met 250 basispunten. Deze cijfers waren hoog voor een investeringsbank zo groot als Credit Suisse.

Maar nu zijn ze nog veel meer gestegen, nadat de aandelenkoers tot een nieuw dieptepunt zakte gisteren. Vijfjarige credit default swaps voor de Zwitserse kredietverstrekker stegen tot maar liefst 451 basispunten, een recordhoogte, bleek uit gegevens van S&P Global Market Intelligence.

Bron: Riskscreen; Forbes; Yahoo Finance (1) (2)

Advertentie