In grote delen van Europa (zoals te zien op de kaart van de NASA van 27 februari) is het zeer droog voor de tijd van het jaar. In Perpignan, de hoofdstad van van het Franse departement Pyrénées-Orientales nemen boeren hun toevlucht tot gebed en zullen ze mee een processie organiseren ter ere van een heilige, welke voor het laatst 150 jaar geleden werd gehouden.

De winterdroogte die Zuid-Frankrijk en Catalonië teistert, is zo erg dat landbouwproducenten in het departement Pyrénées-Orientales hebben besloten terug te gaan naar de basis door regenval op te roepen via een oud ritueel dat de afgelopen anderhalve eeuw niet meer is uitgevoerd.

Het gaat meer bepaald om een traditionele processie gewijd aan de heilige Gaudérique, de patroon van de Catalaanse landbouwers, die aanstaande zaterdag 18 maart zal plaatsvinden in Perpignan, in het zuidwesten van Frankrijk. De processie wordt geleid door de pastoor van de kathedraal Saint Jean Baptiste in die stad en loopt van de kerk naar een brug over de rivier de Têt. Ze hopen op die manier regen af te smeken.

Volgens de Franse media dateert het ritueel zelf van zo’n duizend jaar geleden, en de eerste geregistreerde gevallen van uitvoering dateren van 1014. Sindsdien zijn er meer dan 800 van dergelijke processies uitgevoerd, hoewel de praktijk ergens in de 19e eeuw lijkt te zijn verlaten.

Maar met de huidige aanhoudende droogte, die records en boeren wanhopig heeft gemaakt, hebben de landarbeiders besloten opnieuw hun toevlucht te nemen tot de middeleeuwse traditie.

Eind februari verscheen er op de CNN nog een artikel over de aanhoudende droogte in grote delen van Europa.

Een winterhittegolf, een recordlaagte aan regen en een verrassend gebrek aan sneeuw in Europa doen rivieren, kanalen en meren in het hele continent tot een alarmerend laag peil dalen, waarbij deskundigen waarschuwen voor een herhaling van de ernstige droogte van vorig jaar.

Beelden van opgedroogde rivierbeddingen en geslonken meren worden meestal geassocieerd met de verzengende hitte van de zomer – niet met de winter. Maar een uitzonderlijk warm en droog begin van het jaar treft een deel van Europa, waaronder Midden- en Zuidwest-Frankrijk, Noord-Spanje en Noord-Italië.

Men maakt zich zorgen over wat dit kan betekenen voor de watervoorziening.

De watersituatie in Europa is “zeer precair” geworden, volgens een in januari gepubliceerde studie van onderzoekers van de Technische Universiteit van Graz in Oostenrijk, die satellietgegevens gebruikten om de grondwatervoorraden in de wereld te analyseren.

“Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat water hier in Europa een probleem zou zijn”, aldus Torsten Mayer-Gürr, een van de onderzoekers. “We krijgen hier echt problemen met de watervoorziening – daar moeten we over nadenken.”

Frankrijk, dat zijn droogste periode in meer dan 60 jaar beleeft, zal binnenkort wellicht waterbeperkingen invoeren.

Het land “heeft van 21 januari tot 21 februari 32 opeenvolgende dagen geen regen van betekenis gehad”, vertelde Simon Mittelberger, klimatoloog bij Météo-France, aan CNN – de langste periode sinds het begin van de metingen in 1959.

Dit heeft een schadelijk effect op de rivieren en meren van het land, aldus Mittelberger, en ook op de bodem.

“De bodems zijn veel droger dan normaal,” zei hij. Het huidige vochtgehalte van de bodem in Frankrijk zou normaal gesproken pas medio april te zien zijn.

De situatie in Vlaanderen op 8 maart zag er zo uit, met op veel plaatsen toch al vrij lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar:

Bron: Themayor.eu; CNN

Advertentie