In een niet mis te verstane boodschap heeft de Vicevoorzitter van Ruslands Nationale Veiligheidsraad Dmitry Medvedev gezegd dat iedere dag dat er buitenlandse wapens naar Oekraïne gezonden worden, de nucleaire apocalyps dichterbij brengt. En de Russische ambassadeur in de VS sprak in dezelfde bewoordingen naar aanleiding van de beslissing van het VK om munitie met verarmd uranium te sturen voor hun tanks die ze leveren, “een nucleaire component” waarop Rusland een antwoord zal bieden, aldus President Poetin gisteren.

Medvedev zei: “Is de dreiging van een nucleair conflict weggegaan? Nee. Het is toegenomen. Elke dag van buitenlandse wapenleveringen naar Oekraïne zal uiteindelijk deze nucleaire apocalyps dichterbij brengen.”

Anatoly Antonov, de Russische ambassadeur in de VS zei vandaag: “Het lijkt erop dat het verlichte Westen, geleid door Washington, onherroepelijk besloten heeft om de mensheid naar een gevaarlijke lijn te brengen, waarachter een nucleair armageddon steeds duidelijker opdoemt.”

Poetin zei gisteren nog, naar aanleiding van het nieuws dat het VK munitie met verarmd (maar toch nog radioactief) uranium zal sturen naar Oekraïne, Rusland hierop gepast zal reageren. Wat “gepast” dan precies inhoudt is niet duidelijk.

Maar de President van Wit-Rusland, een goede bondgenoot van Poetin, zei gisteren daarover: “Zodra deze munitie de posities van de Russische troepen raakt, zult u zien dat er een angstaanjagende reactie komt. Het zal dienen als een les voor de hele planeet.” De Wit-Russische president wees erop dat “Rusland veel meer heeft dan alleen verarmd uranium”.

Verarmd uranium – een bijproduct uit de nucleaire industrie – wordt gebruikt in oa tankmunitie om beter bepantserde voertuigen te penetreren bij beschietingen, doordat de soortelijke massa vrij hoog is in vergelijking met andere metalen. Het goedje staat bekend als kankerverwekkend, en geeft alfastraling af.

Bron: TASS (1) (2) (3)

Advertentie