Nadat Noord-Korea reeds 10 rakettesten heeft uitgevoerd dit jaar, en de nucleaire retoriek heeft opgevoerd, waarschuwt Pyongyang nu voor een nucleaire aanval op de VS en Zuid-Korea indien de afschrikkingsmiddelen niet lijken te werken. Deze waarschuwing komt er na de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea vorige maand, en vlak voordat volgende week gezamenlijke militaire oefeningen van de VS, Zuid-Korea en Japan zullen beginnen, en waaraan ook het vliegdekschip USS Nimitz zal deelnemen.

Noord-Korea beschouwt militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea als provocaties en waarschuwt Washington en Seoul dat zij te maken hebben met een kernmacht, aldus KCNA zondag in een verklaring.

“De VS en hun satellieten moeten onthouden dat de staat waarmee zij te maken hebben echte nucleaire aanvalscapaciteiten heeft, en ons volk en het leger kennen geen lege woorden”, aldus het commentaar.

Ook wordt opgemerkt dat “het volkomen duidelijk is” hoe de kernwapens van Pyongyang zullen worden gebruikt als de “afschrikkingsmiddelen geen effect hebben” op de VS en hun bondgenoten.

De DVK (‘Democratische Volksrepubliek Korea’, de officiële benaming voor Noord-Korea, nvdr) veroordeelde zowel de militaire oefening van de VS en Zuid-Korea die in maart plaatsvond als de geplande oefening waarbij Japan betrokken is.

De VS, Zuid-Korea en Japan zullen naar verwachting een gezamenlijke militaire oefening houden met betrokkenheid van het vliegdekschip USS Nimitz in de Zee van Japan. Volgens bronnen van Yonhap zal de oefening volgende week plaatsvinden. De oefening vindt plaats terwijl Noord-Koreaanse raketlanceringen worden opgevoerd.

Bron: TASS