
Bij ons kunnen we ons nog uitlaten over politici of de regering zonder te moeten vrezen om te worden opgepakt en in de cel te verdwijnen. Dat is in Rusland heel wat anders. Zo ondervond bvb. de 54-jarige Oleg Belousov nadat hij op een forum kritiek op Poetin had geschreven, en hem ‘Putler’ had genoemd. Ook in Sovjet-Rusland werd ieder die kritiek uitte op het regime opgepakt en naar de goelag gestuurd.
Oleg Belousov werd in juni gearresteerd nadat hij bij de autoriteiten was aangegeven wegens kritische opmerkingen die hij op het sociale mediaplatform Vkontakte had gemaakt over de oorlog in Oekraïne.
“Poetin is verrader nummer één, die het land heeft geplunderd en een oorlogsmisdadiger is. En wie is deze moorden begonnen? Putler. Kunnen de Russisch sprekende steden Kharkiv en Mariupol worden gesloopt?” schreef Belousov in een online forum voor hobby-archeologen.
Tijdens zijn proces pleitte Belousov onschuldig en beschuldigde hij de politie ervan zijn verklaringen uit hun verband te rukken.
“Ik heb niemand opgeroepen iets te doen, er zijn geen slachtoffers en ik heb niemand kwaad gewenst”, zei Belousov op de zitting van woensdag.
Naast de gevangenisstraf voegde de rechtbank Belousov toe aan een lijst van terroristen en extremisten en verbood hem de komende vier jaar het internet te gebruiken, meldde Fontanka.
Volgens Setevye Svobodi, een actiegroep voor online vrijheid, was de rechtszaak tegen Belousov de eerste in Sint-Petersburg sinds de invoering van de nieuwe wetten vorig jaar.
Eerder vloog ook een vader van een 13-jarig meisje uit Yefremov die een tekening maakte tegen de oorlog in Oekraïne achter de tralies. Dit is slechts één van de vele gevallen van arrestaties van mensen die zich uitlaten tegen de oorlog of die wat kritiek hebben op Poetin of de regering.
Een politieke ‘dissident’ die onlangs gearresteerd werd, verklaarde in de rechtbank: “Ik ben verrast door het feit dat mijn proces in 2023 zelfs de “processen” van Sovjetdissidenten in de jaren zestig en zeventig overtrof in zijn geheimzinnigheid en minachting voor wettelijke normen, en dan heb ik het nog niet eens over de hardheid van de door de aanklager gevraagde straf of het gebruik van termen als “staatsvijand”. Mijn proces had minder gemeen met de jaren zeventig – het was een terugkeer naar de jaren dertig. Als historicus vind ik dit iets om over na te denken.”

Bron: The Moscow Times