Rusland heeft opnieuw een intercontinentale ballistische raket gelanceerd, de spanningen rond Taiwan blijven hoog en de NAVO gaat in juni de grootste luchtmachtoefeningen ooit houden, terwijl deze maand nog een andere oefening van start gaat.

12/04: De Strategische Raketkrachten van Rusland hebben een testlancering uitgevoerd van een intercontinentale ballistische raket, welke vloog richting Kazachstan en daar het hypothetische doelwit raakte. (Bron: TASS)

12/04: De Verenigde Staten zijn dinsdag begonnen met de Balikatan-oefening, hun grootste gezamenlijke oefeningen met de Filipijnen in de afgelopen 30 jaar. De oefening wordt gezien als een reactie op de grootschalige marine- en luchtvaartmanoeuvres van China rond Taiwan op 8-10 april. De gezamenlijke oefening tussen de VS en de Filippijnen wordt gehouden tegen de achtergrond van de confrontatie tussen Washington en Peking in de Zuid-Chinese Zee. (Bron: TASS)

12/04: Op 22 april gaat de NAVO in Europa de militaire oefeningen ‘Defender Europe 23’ beginnen. “Deze jaarlijkse, bijna twee maanden durende oefening is gericht op de strategische inzet van Amerikaanse strijdkrachten, de inzet van voorraden van het leger en de interoperabiliteit met Europese bondgenoten en partners”, vertelde de plaatsvervangende perschef van het Pentagon, Sabrina Singh, eerder deze week aan journalisten. In totaal zullen 9.000 Amerikaanse soldaten, samen met 17.000 troepen van 26 andere landen, deelnemen aan de oefeningen, die in tien Europese landen zullen plaatsvinden, aldus Singh. Washington is al begonnen met het verschepen van het voor de oefening benodigde materieel naar Europa, voegde zij eraan toe. Volgens het Pentagon zijn de eerste uitrustingsstukken al in Spanje aangekomen. In het kader van de oefeningen zullen ongeveer 7.000 uitrustingsstukken naar Europa worden vervoerd. Ongeveer 13.000 andere uitrustingsstukken zullen uit voorraden worden gehaald, aldus het Pentagon. De door de VS geleide oefening begint op 22 april. (Bron: Infowars)

12/04: De NAVO is van plan deze zomer haar grootste luchtmachtoefeningen ooit te houden, aldus de Duitse strijdkrachten in een verklaring. De oefeningen, “Air Defender 23” genaamd, vinden plaats tussen 12 en 24 juni en er zullen naar verwachting honderden vliegtuigen van tientallen landen aan deelnemen.In totaal zullen 10.000 soldaten en 220 vliegtuigen aan de oorlogsoefeningen deelnemen, aldus de Bundeswehr, die eraan toevoegde dat zij “in het Europese luchtruim” zullen trainen. De VS leveren 100 vliegtuigen uit hun voorraden, aldus de verklaring. Volgens Berlijn zullen de oefeningen vooral boven Duits grondgebied worden gehouden, hoewel een door de Bundeswehr gepubliceerde kaart laat zien dat ook het luchtruim van Estland, dat aan Rusland grenst, en van Roemenië, dat aan Oekraïne grenst, kan worden gebruikt.Het plan van de oefeningen “is gemodelleerd naar een artikel 5-bijstandsscenario”, aldus de Bundeswehr, die het een “uitdagende luchtoperatietraining” voor de deelnemende troepen noemt. De oefening is bedoeld om de samenwerking tussen de deelnemende landen te “optimaliseren” en de “kracht” van het militaire blok te demonstreren.In totaal nemen 24 landen deel aan de oefeningen, waaronder Finland, dat pas in april tot de NAVO is toegetreden. Ook Zweden, dat nog niet tot het blok is toegetreden, zal aan de oefening deelnemen. De US Air National Guard levert ongeveer de helft van de vliegtuigen die in juni bij de door Duitsland geleide oefening worden ingezet. (Bron: Infowars)