Ter gelegenheid van ‘Legerdag’ op 18 april heeft de Iraanse president Raisi opnieuw verklaard dat indien Israël ook maar één vinger uitsteekt naar Iran, zij Tel Aviv en Haifa met de grond gelijk zullen maken, en dat het Iraanse leger daar de capaciteiten toe heeft.

Tijdens een toespraak bij de militaire parade verklaarde President Ebrahim Raisi:

“De vijanden, vooral het zionistische regime, hebben de boodschap ontvangen dat de geringste beweging tegen het land een strenge reactie van de strijdkrachten zal uitlokken en gepaard zal gaan met de vernietiging van Haifa en Tel Aviv.”

Tel Aviv en Haifa zijn de 2de en 3de grootste stad van Israël, na Jeruzalem.

Afgelopen december nog verklaarde generaal Rashid dat Israël voor hen een ‘top prioriteit nationale veiligheidsbedreiging’ is. Hij zei:

“Elke vijand die met een strategische misrekening de wateren, eilanden, kusten en faciliteiten van onze natie wil aanvallen, zal niet alleen geconfronteerd worden met de kracht van de strategische zeemacht van het leger, maar ook met de gehele defensieve kracht van het leger van de Islamitische Republiek Iran en alle defensieve kracht van de Islamitische Revolutionaire Garde. Al onze regionale defensieve offensieve macht zal de vijanden verslaan op een verenigde en gecoördineerde manier en in een gemeenschappelijke missie en in een zeer groot geografisch gebied.”

Het afgelopen jaar heeft Israël al dan niet samen met de VS diverse grootschalige militaire oefeningen gedaan waarbij een aanval op de Iraanse nucleaire faciliteiten werd gesimuleerd. Experts zeiden begin dit jaar dat Israël en Iran met elkaar in oorlog zouden kunnen zijn tegen deze zomer.

Midden-Oosten expert Catherine Perez-Shakdam zei eind januari:

“Israël bereidt zich voor op oorlog. Hooggeplaatste leden van het Israëlische leger geloven dat het vóór de zomer zal gebeuren.”

Israël beweerde in januari nog dat Iran “weken verwijderd is” van het verrijken van uranium tot 90%, “het niveau waarbij materiaal in een kernkop kan gestopt worden die klein genoeg is om op een raket te worden geplaatst.”

Bron: Teheran Times