Op vrijdag 21 april was er een uitbarsting (CME) op de zon, waarbij een plasmawolk richting aarde werd geslingerd. De vorige keer (27 februari dit jaar) ging het om een G2-klasse geomagnetische storm waarbij noorderlicht tot in centraal Europa en de VS te zien was; dit keer een G4-klasse (dus zwaarder). De plasmawolk arriveerde op 23 april (zondag) en produceerde noorderlicht tot in Duitsland en Frankrijk, en in de VS tot in Utah, New Mexico en Californië.

De foto boven toont de Aurora Borealis in Saxen, Duitsland (foto door Heiko Ulbricht via Spaceweather). Het noorderlicht in Europa was zo fel dat het zelfs zichtbaar was in fel verlichte stedelijke gebieden (waar uiteraard geen bewolking was). Thomas Hunger zag het noorderlicht (hetzij minder spectaculair) vanop zijn balkon in Berlijn.

Dit is hoe het er in Polen uitzag:

Bretagne, Frankrijk:

Cornwall, VK:

Fairfield, Utah, VS:

Opvallend is dat dit keer (in vergelijking met het noorderlicht in februari) er op veel plaatsen ook groene vlekken te zien waren.

In België en Nederland was er bijna niets te zien vanwege het regenachtige weer. Toch had iemand (W. Van Bernebeek van Weerplaza) uit Nijmegen geluk, en kon hij deze foto maken tussen de regenbuien door (het licht scheen door de wolken heen):

Bron: Spaceweather

Advertentie