Op de Olenya militaire basis in het noordwesten van Rusland bij Moermansk, nabij de grens met Finland – een basis waar ook tactische nucleaire wapens opgeslagen liggen – staan momenteel 18 bommenwerpers gestationeerd. Dat zijn er 5 meer dan in oktober vorig jaar. Dat nieuws komt er nadat Dmitry Rogozin, voormalig hoofd van het Russsiche Ruimtevaartagentschap Roscosmos, en diegene die het testen van de RS-28 Sarmat intercontinentale ballistische raket overzag, waarschuwde dat de ‘enige optie’ voor Rusland in Oekraïne (n.a.v. het tegenoffensief van Oekraïne) het inzetten van tactische nucleaire wapens is.

De satellietfoto die op 7 mei werd genomen, toont 14 Toepolev TU-95 bommenwerpers, twee Toepolev TU-160 bommenwerpers en twee Toepolev TU-22 bommenwerpers op de basis. Op die basis liggen ook tactische en strategische nucleaire wapens.

Begin mei nog, verklaarde Dmitry Rogozin, de hoge beambte die de tests met de RS-28 Sarmat intercontinentale ballistische raket (de zwaarste nucleaire raket in het Russische arsenaal) overzag:

Het moet gezegd worden dat onder onze militaire doctrine we elk recht hebben om tactische nucleaire wapens te gebruiken. Want dat is precies waar ze voor dienen, deze grote gelijkmaker. Op dit moment is er een grote ongelijkheid in de strijdkrachten en de conventionele wapens in het voordeel van de vijand. Daarom is de beste methode om het Oekraïense tegenoffensief te vernietigen, het gebruik van tactische nucleaire wapens.

Strategische nucleaire wapens of kernwapens worden doorgaans afgevuurd middels een ballistische raket, en zijn vrij zwaar (enkele honderden kiloton tot enkele megaton TNT equivalent), terwijl tactische kernwapens vanaf bommenwerpers worden gegooid, en enkele tot enkele tientallen kiloton TNT-equivalent hebben. Ze zijn gemaakt voor een beperkte oorlogsvoering op het slagveld, en niet voor grootschalige nucleaire oorlog.

Ondertussen wordt reeds in Britse media gesuggereerd hoe de recent geleverde Storm Shadow langeafstandsraketten kunnen ingezet worden om de Krim te heroveren. De raketten worden als een ‘echte game-changer’ bestempeld, maar zoals we eerder schreven, werd hiermee ook weer een zoveelste “rode lijn” overschreden.

Maar we weten dat Rusland nooit de Krim (waar Ruslands marinebasis van de Zwarte Zeevloot is gelegen in Sevastopol) zal afstaan.

Daarom komt het gebruik van nucleaire wapens door Rusland almaar dichterbij.

Bron: Sun (1) (2)