De ministers van Defensie van Rusland en Wit-Rusland, respectievelijk Sergey Shoigu en Viktor Khrenin, hebben donderdag in Minsk documenten ondertekend waarin de procedures zijn vastgelegd voor de opslag van Russische kernwapens in een speciale opslagfaciliteit op het grondgebied van Wit-Rusland, meldde het Wit-Russische ministerie van Defensie.

“Tijdens de bijeenkomst zijn documenten ondertekend die de procedure bepalen voor de opslag van Russische niet-strategische kernwapens in een speciale opslagfaciliteit op het grondgebied van de Republiek Wit-Rusland”, aldus de persdienst van het ministerie.

De maatregelen van Rusland en Wit-Rusland “voldoen aan alle bestaande internationale wettelijke verplichtingen”, benadrukte Shoigu.

De ministers van Defensie bespraken de huidige militaire en politieke situatie en kwesties van militaire en technische samenwerking tussen de ministeries van Defensie van beide landen.

Op 25 maart kondigde de Russische president Vladimir Poetin aan dat Moskou op verzoek van Minsk zijn tactische kernwapens in Wit-Rusland zou inzetten, vergelijkbaar met wat de Verenigde Staten al lang doen op het grondgebied van hun bondgenoten. Zoals de Russische leider aangaf, zal de bouw van opslagfaciliteiten voor tactische kernwapens in Wit-Rusland op 1 juli voltooid zijn.

Moskou heeft Minsk al voorzien van Iskander tactische raketsystemen die kernwapens kunnen dragen en heeft Minsk geholpen zijn militaire vliegtuigen opnieuw uit te rusten om gespecialiseerde wapens te vervoeren. Ook hebben Wit-Russische raketbemanningen en piloten een opleiding in Rusland gevolgd.

De ontplooiing van Russische niet-strategische kernwapens in Wit-Rusland is bedoeld om de leiders van onvriendelijke landen aan het denken te zetten over de onaanvaardbaarheid van een verdere escalatie van de spanningen in de regio, zei de Wit-Russische minister van Defensie Viktor Khrenin donderdag nog.

“Deze [ontplooiing] zal een effectief antwoord zijn op het agressieve beleid van onvriendelijke landen, en we hopen dat het hun leiders zal doen nadenken over de ontoelaatbaarheid van een verdere escalatie in de regio.”

Door tactische kernwapens in Wit-Rusland te plaatsen, en daarnaast ook Iskander raketsystemen, wordt de vliegtijd van de nucleaire raket naar een doelwit in Europa (bvb. Duitsland) een stuk korter. Onder tactische kernwapens verstaan we kernwapens van enkele kiloton TNT-equivalent, tot enkele tientallen (vergelijkbaar met de atoombommen die gebruikt werden in Japan); ze kunnen vanaf vliegtuigen gedropt worden, of met een raket gelanceerd worden. Uiteraard is de term ‘tactisch’ zeer vaag. Een kernwapen is ten slotte een kernwapen.

Bron: TASS (1) (2)