EINDTIJDKLOK

Ontwikkelingen en gebeurtenissen in de eindtijd

Meer eetbaars in het wild

In de tuin en op het platteland

Tuinslakken en wijngaardslakken

tuinslak wijngaardsl

Tuinslakken zijn de slakken met opvallende kleuren: geel of roze of oranje met bruin (links). Wijngaardslakken zijn grote landslakken met een dikke schelp. Deze laatste komen niet voor in het Vlaamse laagland.

Steek ze in een mandje of iets dergelijks, laat ze een paar dagen daarin zitten en zorg dat ze niet kunnen ontsnappen. Dit zorgt ervoor dat de uitwerpselen uit de slakken verdwijnen. Dan kan men ze klaarmaken door ze lang en stevig te koken of te bakken in de oven. Nadien ontschelpen, wat kruiden en wat boter erbij en smakelijk!

Aan de kust, op het strand: zeeorganismen

Alikruik

alikruik

Aan de kust kan men ook alikruiken of karakollen van de golfbrekers plukken. Deze kunnen gekookt worden in wat gezout water en uit de schelp gevist worden met een naald of pincet.

Krabben en garnalen (alle soorten zijn eetbaar)

11bba55b477eeb362d397c0886c75529

Als u erin slaagt om enkele krabben of garnalen te vangen, kunt u die meenemen naar huis en koken. Vervolgens het rugschild losmaken en het vlees oppeuzelen. Smakelijk!

Wel opletten: vooral de grote krabben kunnen stevig knijpen!

De jacht en de visvangst

vissen

Wie een vergunning heeft kan op legale manier jagen of vissen en op die manier gratis eten in huis halen. Enige ervaring is natuurlijk wel vereist.

Langs de weg: verkeersslachtoffers

verkeersslachtoffer

Zeer weinig mensen staan er bij stil, maar de vele dieren die worden doodgereden langs onze wegen zijn doorgaans gezonde dieren en vaak geschikt als voedsel. Zeer ideaal in tijden van crisis om zo gratis vlees te kunnen nuttigen.

Wat kan men meenemen?

Alle soorten gevogelte die wat van formaat zijn. Tevens knaagdieren zoals eekhoorn of haas.

Voorbeelden van vogels die men kan meenemen: duif, houtsnip, fazant, uil, buizerd, kauw, eend,…

Hieronder een aantal voorbeelden:

eetbaar2

Opgelet: ze dienen vers te zijn, en dat kan men zien door naar de ogen te kijken, als deze al opgedroogd zijn en ingezakt, dan is het dier niet meer vers. Ook de stijfheid en warmte van het dier is een indicatie: nog warm en slap: zeer vers; stijf en koud: vrij vers; koud en slap en stinkend: al oud.

Marters, vossen en ratten: best laten liggen! Het wordt ten zeerste afgeraden om doodgereden grotere zoogdieren mee te nemen, vanwege eventuele parasieten of ziekten die er kunnen aanwezig zijn.

Welke vogels zijn niet eetbaar? Waterhoen, meerkoet, meeuw, … (zijn veel te taai en smaken slecht).

nieteetbaar

Hoe klaarmaken?

Best is dus dat het dier in kwestie zo vers mogelijk is, dan gaat het villen ook het best. Bij zoogdieren: snij overlangs van de nek tot de anus een snede en stroop het vel gelijk een kous eraf. Bij vogels: de pluimen eraf trekken en de poten eraf knippen. De kop kan met behouden: hersenen zijn ook eetbaar!

Vervolgens snijdt men onderaan de buikholte open en haalt men voorzichtig de ingewanden eruit. Hart, lever kunnen gegeten worden en kan men laten zitten. Eventeel uitspoelen om vuile resten te verwijderen. Nu kan men er wat kruiden aan toevoegen.

Vervolgens kan men het dier in de oven bakken, of in een potje stoven, zoals u gewoon bent uw vlees klaar te maken.

Smakelijk!

IMG_8317

%d bloggers liken dit: