Yuval Noah Harari, Israëlisch historicus en futuroloog, was tot 2014 relatief onbekend. Toen schreef hij het boek ‘Sapiens’ (waarin hij de vermeende evolutionaire geschiedenis van de mensheid beschrijft), gevolgd door ‘Homo Deus’ (over transhumanisme) en ’21 lessen voor de 21ste eeuw‘. Hij is daarnaast ook lid van het WEF, en adviseur van Klaus Schwab, en geeft regelmatig lezingen over transhumanisme en artificiële intelligentie (AI). Hij is ook diegene die recent beweerde dat AI misschien de Bijbel moet “herschrijven” en dat er ten gevolge van AI ‘nieuwe religies’ zouden kunnen ontstaan, want de oude hebben in zijn ogen ‘afgedaan’.

In een interview legde Harari uit dat de aarde in de komende decennia bevolkt “of zelfs gedomineerd” zal worden door entiteiten die niet organisch zijn, wat betekent dat ze niet door God geschapen zijn. “Ze ademen niet; ze hebben geen emoties,” zei Harari opgewonden tegen de interviewer.

“Het potentieel van AI is veel, veel groter dan welke historische revolutie dan ook – het is echt een biologische revolutie,” vervolgde hij, bewerend dat tot nu toe al het leven organisch is – maar dat dit binnenkort niet meer het geval zal zijn. “Dit is op zijn minst een idee van anorganische levensvormen. Dat is het grootste dat in meer dan vier miljard jaar op aarde is gebeurd.”

Harari gelooft in Darwinistische evolutie, die volgens hem plaatsvond door natuurlijke selectie. Maar bij AI is er volgens Harari sprake van een “intelligent ontwerp” dat zelfs datgene waartoe de Almachtige God in staat is, overtreft, zo beweert hij (hoewel hij niet in God gelooft).

“Hier hebben we een intelligent ontwerp – maar niet het intelligente ontwerp van de schepping dat in de Bijbel staat, een écht intelligent ontwerp,” verklaarde Harari arrogant. “Wij ontwerpen de AI, en dan zal de AI misschien de volgende generatie AI ontwerpen, dus het is een heel ander soort proces.”

Aan de hand van het voorbeeld van hoe bankleningen tegenwoordig niet door echte mensen maar door computeralgoritmes worden verwerkt, legde Harari uit hoe robots en computers in de toekomst alle mensen zullen vervangen – volgens hem een nieuw soort evolutie.

“Het is heel praktisch: als je vandaag de dag bij de bank een lening aanvraagt en de bank laat in feite een algoritme je lot bepalen, en het algoritme zegt ‘nee, geef deze dame geen lening’. En je vraagt de bank waarom, en ze zeggen dat ze het niet weten; het algoritme zei nee,” zei Harari.

“Zelfs de mensen die het algoritme hebben ontworpen, begrijpen niet welke beslissing het neemt.”

In de afgelopen 20 jaar, onthulde Harari verder, hebben de slimste mensen ter wereld gewerkt aan “het probleem hoe je mensen kunt hacken en ze kunt besturen via de schermen, via de smartphones.

“Ik ben geen partij voor hen,” zegt hij. “Als ik ze toegang geef, winnen ze.”

Smartphones, zo blijkt, zijn ontworpen als spionage-apparaten om mensen 24 uur per dag, zeven dagen per week in de gaten te houden, zonder dat er daadwerkelijk menselijke agenten van de overheid aan te pas hoeven te komen om mensen in de gaten te houden. Harari sprak hierover en gebruikte de KGB als voorbeeld uit het verleden van hoe dingen gedaan moesten worden vóór het tijdperk van computers en AI en smartphones. Harari heeft dan ook sinds 2021 geen smartphone.

Over homoseksualiteit en andere LGBT-levensstijlen zegt Harari (die zelf homoseksueel is, en “getrouwd” is met een man) dat ze allemaal natuurlijk zijn in welke vorm dan ook, want als dat niet zo was, dan zouden zulke handelingen en gedragingen niet eens mogelijk zijn, zo beweert hij.

“Als homoseksualiteit tegen de natuur zou zijn, zou het gewoon niet kunnen bestaan,” stelt Harari. “Dingen die tegen de natuur ingaan, zijn bijvoorbeeld sneller rijden dan de lichtsnelheid. Daar heb je geen menselijke regels tegen nodig, ze kunnen gewoon niet gebeuren – het is onmogelijk.”

Uiteraard een kromme redenering. De natuurlijke seksuele omgang is man-vrouw waarbij kinderen kunnen worden verwekt: daarvoor dient seksualiteit in de eerste plaats. De tegennatuurlijke omgang is man-man of vrouw-vrouw waarbij natuurlijk nooit kinderen kunnen worden verwekt: het is onmogelijk. De handeling is mogelijk, maar het doel – het verwekken van nageslacht – niet.

Harari beoefent sinds 15 jaar ook twee uur per dag Vipassana, een soort boeddhistische “meditatie”, en hij beweert dat dit hem ‘inspireert’, en ziet dit ook als een onderzoeksmanier. Deze meditatie lag ook aan de basis van zijn boeken, die in 45 talen zijn vertaald en waar miljoenen exemplaren van zijn verkocht.

Bron: Naturalnews; Wikipedia