Binnen enkele dagen worden de tactische kernwapens vanuit Rusland naar bondgenoot Wit-Rusland overgebracht, en daar gestationeerd. President Lukashenko van Wit-Rusland liet reeds verstaan dat hij “niet zal aarzelen” om ze te gebruiken indien nodig.

“Ik denk dat het onwaarschijnlijk is dat iemand oorlog zou willen voeren tegen een land dat zulke wapens heeft. Het is een afschrikkingswapen”, zei Lukashenko volgens BelTA. “God verhoede het als ik in de moderne tijd een beslissing moet nemen om dit wapen te gebruiken. Maar ik zal niet aarzelen als er agressie tegen ons is.”

Over de redenen achter de beslissing om Russische tactische kernwapens in Wit-Rusland in te zetten, zei de president: “Waarom was het nodig? Het was nodig zodat geen enkele bastaard een voet op Wit-Russische bodem kan zetten.”

Loekasjenko benadrukte dat er maar één reden kan zijn om kernwapens te gebruiken – een agressie tegen Wit-Rusland.

“De reactie zal onmiddellijk zijn. Ik heb dit al herhaaldelijk gezegd,” verklaarde de Wit-Russische leider, eraan toevoegend dat hij elke situatie wil vermijden waarin dergelijke maatregelen nodig zouden zijn.

Bron: TASS