Moskou heeft opnieuw gewaarschuwd dat de toenemende Westerse militaire activiteit nabij de Russische grenzen uiteindelijk gevaarlijke gevolgen kunnen hebben. Het afgelopen jaar zijn er nog nooit zoveel NAVO schepen en vliegtuigen dicht bij de grenzen van Rusland gekomen. 

De Afgevaardigde Minister van Defensie Alexander Fomin bracht enkele incidenten in herinnering en beschuldigde de VS en diens bondgenoten van het gebruiken van “agressieve retoriek”.

In 2020 zijn de activiteiten van de lucht- en zeemacht van de NAVO significant toegenomen, en situaties die kunnen leiden tot ernstige incidenten komen steeds meer en meer voor. Deze daden waren openlijk provocatief. De incidenten werden afgewend, enkel dankzij het hoog niveau van professionele training van Russische piloten en mariniers.

Fomin merkte in het bijzonder op dat de NAVO een militaire oefening op zee hield, op dezelfde dag als de festiviteiten voor WOII Overwinningsdag in Rusland, en dat meerdere vluchten van Amerikaanse vliegtuigen “in de onmiddellijke nabijheid van de Russische grens” werden waargenomen.

In augustus en september alleen al werden meer dan 15 vluchten door Amerikaanse strategische bommenwerpers waargenomen.

Bron: RT