Hou uw petroleumlampen en kaarsen maar al klaar. Bovenop mogelijke gastekorten deze winter (de voorraden werden deze zomer niet aangevuld, en de toevoer vanuit Rusland is stilgelegd), dreigt ook het elektriciteitsnet te bezwijken. Frankrijk sloot vorige week onverwacht 4 kernreactoren. In het Verenigd Koninkrijk werd reeds een waarschuwing gegeven voor mogelijke stroomtekorten. En als klap op de vuurpijl zal Duitsland vóór 31 december de helft van alle kerncentrales in het land uitschakelen, in het kader van de kernuitstap. Vanwege de toenemende energiecrisis zijn in één Europees land al om de twee uur stroomonderbrekingen.

In Kosovo is het elektriciteitsnet reeds zo overbelast dat er om de twee uur roulerende stroomonderbrekingen zijn en de overheid aanmaant om “maximaal elektriciteit te besparen”. Daar werd eerder deze maand de grootste steenkoolcentrale gesloten vanwege “technische mankementen”. Daardoor moest het land elektriciteit gaan importeren aan extreem hoge prijzen.

Ook Frankrijk moest door zogezegde ‘technische mankementen’ 4 kerncentrales sluiten. Dit land, anders exporteur van elektriciteit in de wintermaanden, werd nu importeur, zo schreef de Le Parisien op 17 december.

“Frankrijk is gedwongen elektriciteit te importeren om de winter door te komen na de stopzetting van vier nucleaire reactoren.”

En nu gaat ook Duitsland, in het kader van diens kernuitstap en overstap naar “groene hernieuwbare energie”, nog vóór 31 december (wellicht dus in de week tussen Kerst en Nieuwjaar) 3 kerncentrales sluiten: de centrales van Grohnde, Gundremmingen C en Brokdorf.

“Duitsland sluit helft van diens reactoren op ergst mogelijk tijdstip”.

Bloomberg schreef: “De timing kon niet erger zijn.” Zowel de gasprijzen als de elektriciteitsprijzen op de markten bereikten afgelopen dagen ongeziene recordhoogten.

De kans is groot dat binnenkort het licht uitgaat. Wij hopen dat u bent voorbereid.

Bron: RT, Le Parisien, Bloomberg