Wat we gisteren reeds vermoedden in ons vorig artikel, is bewaarheid geworden. Vanmorgen kondigde President Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan, en waarschuwde hij het Westen voor ‘nucleaire chantage’, zeggende dat diverse NAVO lidstaten bereid zijn nucleaire wapens tegen Rusland te gebruiken; maar dat Rusland beter geavanceerde vernietigingswapens heeft dan de NAVO en bereid is die in te zetten indien nodig. Een aanzienlijke escalatie in het conflict dus.

Poetin verklaarde tijdens een tv-toespraak deze morgen een zogenaamde “gedeeltelijke mobilisatie” (van reservisten) in Rusland aan; zwerend dat hij “alle noodzakelijke middelen” zal inzetten om Ruslands doelen tegen Oekraïne en het Westen te bereiken. De maatregelen voor mobilisatie beginnen vandaag. De Russisch Defensieminister Sergie Shoigu kondigde aan dat er zo’n 300.000 reservisten zullen opgeroepen worden (slechts 1% van het mobilisatiepotentieel).

Verder waarschuwde Poetin dat men in “Washington, Londen en Brussel ze Kiev rechtstreeks dwingen om de militaire actie naar ons territorium te verschuiven.” Hij zei dat ze spreken over hoe ze Rusland op het slagveld kunnen “vernietigen”. Poetin waarschuwde voor “nucleaire chantage” van het Westen, waarbij hoge vertegenwoordigers van leidende NAVO lidstaten het gebruik van nucleaire wapens tegen Rusland niet uitsluiten.

Poetin herinnerde iedereen aan het feit dat Rusland veel geavanceerdere raketten heeft dan de NAVO en dat hij bereid is die in te zetten wanneer dat nodig blijkt.

“Dit is geen bluf”.

Russisch Defensieminister voegde er nog aan toe:

“We zijn in oorlog met het collectieve Westen”.

Het decreet van de mobilisatie is vaag, zodat het Defensieministerie de optie heeft om zelfs meer dan 300.000 mannen te mobiliseren, zo zei Pavel Chikov, een mensenrechtenadvocaat in Rusland.

Na de aankondiging van het nieuws zakte de Moskouse beurs 9,45%.

De oppositiebeweging Vesna riep op tot protest. “Duizenden Russische mannen – onze vaders, broers en echtgenoten – zullen in de vleesmolen van oorlog gegooid worden. Waar zullen ze voor sterven? Waarom zullen moeders en kinderen tranen vergieten? Voor Poetins paleis? Nu zal de oorlog werkelijk naar ieder huis en familie komen.”

Ondertussen blijf het Westen Oekraïne volpompen met almaar meer geavanceerde wapens. De voorzegde NAVO-Rusland oorlog lijkt een grote stap dichterbij te zijn gekomen.

Wij kunnen slechts bidden.

Bron: Themoscowtimes