De laatste ontwikkelingen:

16/03: Polen gaat als eerste NAVO-land gevechtsvliegtuigen leveren aan Oekraïne. Initieel gaat het om 4 oude MiG-29 gevechtsvliegtuigen van Sovjet-makelij die het land geërfd heeft van de voormalige DDR. De vliegtuigen worden weer gebruiksklaar gemaakt en over enkele dagen geleverd. Normaal volgen nog leveringen. (bron: ETH)

16/03: Noord Korea vuurde een Hwasong-17 intercontinentale ballistische raket af als antwoord op de gezamenlijke Amerikaans-Zuid-Koreaanse militaire oefeningen. ” “Er ontstaat een zeer onstabiele situatie op het Koreaanse schiereiland als gevolg van provocerende en agressieve grootschalige militaire oefeningen, uitgevoerd door de Verenigde Staten en hun Zuid-Koreaanse marionetten, en gericht tegen Noord-Korea”, aldus het verslag. “Te midden van deze ernstige omstandigheden is besloten <…> om op 16 maart een proeflancering van een Hwasong-17 ICBM te houden.” De Hwasong-17 is de grootste raket in het Noord-Koreaanse arsenaal. (Bron: TASS)

17/03: De afgelopen 24u naderden 15 Chinese gevechtsvliegtuigen en 3 oorlogsbodems het luchtruim en de wateren van Taiwan. 5 vliegtuigen schonden de luchtverdedigingsidentificatiezone. Sinds de grootschalige militaire oefening door het Chinese Volksleger rond Taiwan in augustus vorig jaar zijn de provocaties van China enorm opgevoerd, ter voorbereiding van een militaire confrontatie en invasie. (bron: TASS)

17/03: Het Russisch ministerie van Defensie heeft medailles uitgereikt aan de piloten die ervoor zorgden dat een Amerikaanse drone in de Zwarte Zee is neergestort. (bron: TASS)