De Israëlische premier Benjamin Netanyahu herhaalde zondag zijn dreigementen aan het adres van Iran tijdens een kabinetsvergadering die in een ondergrondse militaire bunker in Tel Aviv werd gehouden als onderdeel van een nationale oorlogsoefening.

“De realiteit in onze regio verandert snel. We staan niet stil. We passen onze gevechtsdoctrine en onze actiemogelijkheden aan in overeenstemming met deze veranderingen,” zei Netanyahu tijdens de vergadering, die werd gehouden in een ondergrondse militaire bunker in Tel Aviv. “We zijn vastbesloten om op te treden tegen het Iraanse nucleaire programma, tegen raketaanvallen … en tegen … wat wij een multifront campagne noemen.”

De verklaring kwam enkele uren nadat de Israëlische premier het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) beschuldigde van “capitulatie” voor Iran. Vorige week sloot het IAEA een onderzoek naar zwaar verrijkte uraniumdeeltjes die in Iran waren ontdekt. Het agentschap meldde dat het “een bevredigend antwoord” had gekregen over de aanwezigheid van de deeltjes, die waren verrijkt tot 83,7%, zorgwekkend dicht bij de 90% die nodig is om een kernwapen te produceren.

Netanyahu bestempelde de beslissing van het agentschap als politiek en bekritiseerde het IAEA voor het niet confronteren van de Islamitische Republiek.

Israël staat voor het dilemma of het een preventieve aanval moet uitvoeren op sommige of alle nucleaire installaties van Iran.

Het nucleaire programma van Iran vernietigen is misschien een onrealistisch doel voor Israël. De Iraanse nucleaire installaties liggen verspreid over het hele land, wat twijfels oproept over het vermogen van Israël om de complexe luchtaanvallen uit te voeren om ze uit te schakelen, op meer dan 1.000 mijl afstand van de bases van de Israëlische luchtmacht.

“Israël heeft het vermogen,” zei Amidror. Hij erkende dat het Amerikaanse vermogen om Iran aan te vallen aanzienlijk groter is dan het vermogen van Israël, maar zei dat Israël bereid zou zijn om te gebruiken “wat het tot zijn beschikking heeft”.

“Voor Israël zou dit een zeer complexe operatie zijn, waarbij de hele Israëlische luchtmacht in één keer de lucht in zou gaan, vervolgens Iran zou bereiken – onderweg waarschijnlijk reeds geviseerd worden – en Iran met succes zou aanvallen,” zei Amidror.

Een Israëlische aanval op Iran zou waarschijnlijk de openingshandeling zijn in een grotere regionale oorlog met meerdere fronten. Aangezien Iran naar verwachting zijn regionale proxies zal aansporen om Israël als antwoord aan te vallen, zou zo’n oorlog vermoedelijk leiden tot grote schade in het hele Midden-Oosten en een groot aantal slachtoffers.

Bron: Jerusalem Post