Een artikel in de New York Times van woensdag beweerde dat de druk op Biden toeneemt om een tijdschema voor Oekraïens lidmaatschap van de NAVO aan te kondigen tijdens de top in Vilnius (Litouwen) volgende maand.

Er wordt beweerd dat Biden “geïsoleerd” staat onder NAVO-bondgenoten in zijn terughoudendheid om dit te doen, hoewel die bewering wordt tegengesproken door de laatste alinea van het verhaal zelf (de alinea waarvan Noam Chomsky ooit zei dat hij die eerst moest lezen), waarin wordt erkend dat “anderen stiller argumenteren” dat het NAVO-lidmaatschap “de heer Poetin meer zou kunnen stimuleren om de oorlog voort te zetten of te laten escaleren”.

Aangezien Moskou al heeft verklaard dat het NAVO-lidmaatschap voor Oekraïne volledig onaanvaardbaar is en een existentiële bedreiging vormt – het voorkomen daarvan is één van zijn belangrijkste oorlogsdoelen – zal een Vilnius-verklaring dat Oekraïne lid zal worden van de NAVO wanneer de oorlog is afgelopen, er effectief voor zorgen dat de oorlog voor altijd doorgaat, of aanzienlijk escaleert. Het zal ook het belangrijkste onderhandelingstroefje van het Westen om vrede te bereiken, namelijk een neutraal Oekraïne, van tafel halen.

Het is duidelijk dat de “druk” op Biden afkomstig is van Zelensky en enkele van de oostelijke NAVO-landen, met name Polen en de Baltische staten. Zelensky zei twee weken geleden dat Oekraïne de top in Vilnius niet eens zou bijwonen als het geen duidelijk signaal zou krijgen over zijn uiteindelijke lidmaatschap. Voormalig secretaris-generaal van de NAVO Anders Rasmussen, nu adviseur van Zelensky, dreigde zelfs dat “als de NAVO het niet eens kan worden over een duidelijk pad voorwaarts voor Oekraïne, er een duidelijke mogelijkheid is dat sommige landen individueel actie zullen ondernemen”. In het bijzonder zouden “de Polen serieus overwegen om in te grijpen”, wat een directe oorlog tussen de NAVO en Rusland zou ontketenen.

Het NYT-artikel impliceert dat de huidige secretaris-generaal Jens Stoltenberg het eens is met de hardliners over de noodzaak van een concreet tijdschema voor de toelating van Oekraïne tot de NAVO, maar hij deed dergelijke beloften niet tijdens zijn gezamenlijke toespraak met president Biden op dinsdag. Woensdag maakten Stoltenberg en de NAVO duidelijk dat er in Vilnius geen specifieke tijdlijn voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne op de agenda zou staan. Hij herhaalde zijn opmerkingen van april dat “de toekomst van Oekraïne in de NAVO ligt”, en zei dat er overeenstemming zou zijn tussen de lidstaten over een “meerjarenprogramma” om Oekraïne te helpen “volledig interoperabel te worden met de NAVO”, maar wilde zich niet vastleggen op iets specifiekers dan dat.

Hoe dan ook, van de top zal er weinig goeds komen: als er een verklaring komt dat Oekraïne lid kan worden van de NAVO na de oorlog, kan dit de oorlog doen escaleren; als er geen verklaring komt, kunnen individuele landen ervoor kiezen meer betrokken te worden (zoals de ex-NAVO Secretaris-Generaal Rasmussen verklaarde), wat de oorlog zeker zal doen escaleren in WOIII. Uiteraard kunnen ze ook gewoon niets zeggen of doen. Maar daartoe is de kans klein.

Bron: Zerohedge