De kans is groot dat er binnenkort in Oekraïne of Rusland een zogenaamd ‘nucleair incident’ zal plaatsvinden. De reden daarvoor is dat beide zeiden (Rusland én Oekraïne) elkaar beschuldigen van het plannen van een provocatie waarbij radioactieve straling vrij komt, en in het bijzonder: Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van het plannen van een provocatie bij de kerncentrale van Zaporizja; terwijl Rusland Oekraïne ook beschuldigt van het voorbereiden van het gebruik van een ‘vuile bom’.

Oekraïne beschuldigt Rusland ervan dat ze alles voorbereiden voor een “terroristische aanval” op de kerncentrale van Zaporizja.

“Rusland gebruikt de kerncentrale van Zaporizja als een element in zijn agressie. Het bezet de centrale. Het gebruikt het om de beschietingen van naburige steden te dekken. Het bewaart er wapens en troepen. Onze inlichtingendienst heeft nu informatie ontvangen dat Rusland een scenario overweegt voor een terroristische aanval op de kerncentrale in Zaporizja. Een terroristische aanval met stralingslekkage. Ze hebben alles hierop voorbereid,” zei Oekraïens president Zelensky op basis van de rapporten van de inlichtingendienst en de veiligheidsdienst.

Rusland op zijn beurt, beschuldigt dan weer Oekraïne van het plannen van een provocatie aan de kerncentrale, die nog vóór de NAVO-top in juli zou plaatsvinden. Oekraïne zou de kerncentrale (die in handen is van de Russen) trachten in te nemen, te bombarderen of compleet te vernietigen…

Vuile bom

Aan de andere kant beschuldigt Rusland Oekraïne er ook van dat ze een “vuile bom” (een radioactieve bom, maar geen nucleaire bom) aan het maken zijn, en die zullen gebruiken zodra die klaar is. Op 19 juni verscheen in Russische media het bericht dat Russische inlichtingendiensten verklaarden dat Oekraïne mogelijks nog steeds aan een vuile bom aan het werken is, en dat Zelensky die zal inzetten zodra die klaar is.

Begin deze maand waren er ook al andere berichten. Oekraïense piloten die werden vastgehouden door leden van de speciale diensten van Rusland hebben gedetailleerd bewijs geleverd van geplande terroristische aanslagen in Rusland met een “vuile bom” en de inzet van kleine draagbare kernkoppen.

In een video over de zaak, die aan TASS is verstrekt door het Public Relations Center van de Federale Veiligheidsdienst (FSB), zei een van de vastgehouden Oekraïense piloten dat in 2022 een nieuw spoor van buitenlandse inlichtingendiensten werd ingezet met de oprichting van de Derde Dienst van het Hoofd Inlichtingendirectoraat (GUR) van het Oekraïense Ministerie van Defensie, waaronder de GUR zijn eigen luchtvaarttak oprichtte. Dit stelde de Oekraïense inlichtingendienst in staat om via de lucht te infiltreren op Russisch grondgebied, waar dan ook en op lage hoogte, om zowel wapens als explosieven te vervoeren.

“De leiding van de Oekraïense inlichtingendienst besprak de mogelijkheid om een ‘vuile nucleaire’ bom te maken en in te zetten, evenals radioactieve contaminanten en kleine draagbare kernkoppen. Ze wegen niet veel, minder dan een FAB-100 [bom]. Dat wil zeggen, ze bespraken de mogelijkheid om een ‘vuile atoombom’ te maken, die na detonatie een grote zone eromheen zou vervuilen, die in elk scenario onbewoonbaar zou worden,” zei hij.

Hoe dan ook: feit is dat de kans op een radioactieve en zelfs nucleaire provocatie toeneemt.

Bron: Ukrinform; TASS (1) (2) (3)