Noord-Korea (of de “Democratische Volksrepubliek Korea” – DVK) heeft vandaag een rapport gepubliceerd waarin wordt gewaarschuwd dat het Koreaanse schiereiland aan de rand staat van het uitbreken van een nucleaire oorlog.

Agressieve acties van de VS, waaronder het houden van oefeningen met Zuid-Korea, duwen het Koreaanse schiereiland in de richting van een nucleair conflict, aldus een onderzoeksrapport van het Instituut voor Amerikaanse Studies van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de DVK.

“Dergelijke oorlogszuchtige bewegingen van de VS hebben de militaire spanningen op het Koreaanse schiereiland en in Noordoost-Azië, die al in een extreem onstabiele situatie zijn beland, dichter bij de rand van een kernoorlog gebracht”, citeerde het Koreaanse Centrale Nieuwsagentschap (KCNA) in het rapport.

Het rapport beschuldigt Zuid-Korea en de VS van het houden van oorlogsoefeningen die steeds roekelozer worden in “omvang, reikwijdte en intensiteit”. Ook de inlichtingenoperaties in de regio worden aan de kaak gesteld. Het rapport stelt dat de ernst van de “vijandige daden” van de VS de “explosiedrempel” hebben bereikt, en dat een gewapend conflict “zeer snel kan uitmonden in een wereldoorlog en een thermonucleaire oorlog zonder weerga”, met “de meest catastrofale gevolgen”.

Bron: TASS