De luchtmacht van de NAVO (incl. de VS) heeft niet enkel de inspectie langs de Russische grens opgevoerd, maar traint nu ook in toenemende mate voor potentiële aanvallen op Rusland, zo zei de Russische Minister van Defensie Sergey Shoigu.

Shoigu sprak afgelopen zondag tegen de Russische TV en zei dat er een scherpe toename was in buitenlandse inspectie- en trainingsvluchten die ’s lands grenzen en luchtverdediging testen. Vorige maand waren zulke activiteiten met meer dan 30% toegenomen, in vergelijking met augustus 2019. De gevechtsvliegtuigen hebben actief geoefend om luchtaanvallen uit te voeren, waarbij ze routinematig schijnraketaanvallen uitvoeren op doelwitten binnen het land, zo stelde Shoigu.

“Het meest alarmerende is dat vroeger – hoewel niet zo frequent – het hoofdzakelijk verkenningsvliegtuigen waren, nu zijn ze begonnen met regelmatige oefenvluchten met grote aantallen vliegtuigen, waarbij schijnraketaanvallen worden uitgevoerd.”

De afgelopen weken waren er reeds verschillende incidenten tussen vliegtuigen van de NAVO en Rusland in dichte nabijheid van de landgrenzen. Het laatste incident vond vrijdag plaats, waarbij drie Amerikaanse Air Force B-52H strategische voor atoombommen geschikte bommenwerpers via Oekraïne de Russische grens naderden. De bommenwerpers werden door acht gevechtsvliegtuigen onderschept en weggeleid van de grens.

Een ander incident met zo’n bommenwerper gebeurde eind augustus, toen een B-52H werd onderschept door een Russische Su-27 straaljager boven de Baltische Zee. Denemarken beweerde toen dat het Russisch vliegtuigen het Deense luchtruim had geschonden, terwijl Moskou deze aantijging ontkende.

Bron: RT