We kunnen voedsel inslaan, maar als we wat verse groenten willen in crisistijd – wanneer er geen meer te krijgen zullen zijn in de winkel, kunnen we die beter zelf kweken. Sla of tomaatjes kan men zelfs in een bloempot op een balkon of terras kweken. Je hebt dus niet perse een heuse moestuin nodig. Maar uiteraard biedt een moestuin meer mogelijkheden. Het is allemaal zo moeilijk niet. We geven enkele concrete tips.

In de profetische boodschappen van het Boek der Waarheid raadt de Heer ons aan om ook zelf groentjes te kweken in de crisistijd, wanneer er hongersnood zal komen. Hij belooft de opbrengst ervan te vermenigvuldigen. Dus dan heb je elke dag voldoende groenten verzekerd, zelfs al heb je maar een paar plantjes in bvb. een bloempot.

Mijn zeer geliefde dochter, Ik heb jullie allen een tijdje geleden gezegd om zaadjes te planten om jullie en jullie familie tijdens de vervolging te voeden. Ik doe dat met een reden. Jullie moeten – zelfs maar een paar – zaadjes planten, zuivere zaadjes, die niet verknoeid zijn door een menselijke ingreep. Ik zal de vruchten, die zij zullen opleveren, vervolgens vermenigvuldigen en dan zal iedereen genoeg te eten hebben wanneer de wereld grote honger zal lijden. Die dagen zijn niet meer veraf en ze zullen om een aantal redenen tot stand komen.

De Heer Jezus, 31 augustus 2013

Door de oorlog en het geldgebrek zal veel van de oogst verloren gaan en dit zal leiden tot de opening van het derde zegel, wat hongersnood betekent. Dat is de reden waarom Ik nu al Gods kinderen aanspoor om te proberen een voorraad gedroogd en onbederfelijk voedsel op te slaan om jullie familie te voeden. Het is belangrijk om zo mogelijk jullie eigen oogst te telen.

De Heer Jezus, 16 mei 2012

Wie in de stad woont en over een terras, balkon of koer beschikt, kan aan de slag met een bloempot. Wat heb je dan nodig? Potgrond en compost, zaadjes en regenwater (regenton). Probeer als beginneling geen moeilijke groenten te telen. Het makkelijkste is tomaten. Men kan kerstomaten telen, maar ook grote tomaten (vleestomaten, trostomaten,…). Tomaten hebben veel zonlicht nodig, en veel bemesting (verteerde compost bvb.). Zet ze op de meest zonnige plek buiten, of binnen in een veranda. Zaaien van tomaten kan reeds vanaf februari- maart, binnen, op de vensterbank die naar het zuiden gericht staat. Bij tomaten is ook het opbinden aan een stok noodzakelijk, en het ‘dieven’ (de scheuten in de oksel van het blad wegknippen).

Sla gaat ook vrij makkelijk, en kan men in een ondiepe bak kweken. Niet in de felle zon zetten in de zomer. Het makkelijkst is eigenlijk pluksla: dan hoeft men enkel wat blaadjes te plukken (hoeveelheid die men nodig heeft), en niet de hele krop. Dan kun je maanden genieten van je plantjes. Wij spreken uit ervaring.

Wie een tuin heeft, en daar plaats voor heeft kan ook een serretje plaatsen, bvb. een plastic tunnelserre. Wijzelf hebben ervaren dat telen in een serre een stuk beter gaat dan in open lucht, zeker als het geen al te best weer is, zoals afgelopen zomer. Al onze tomaten buiten zijn beginnen rotten voordat ze rijp waren, terwijl deze in de serre wel goed lukten. We hebben dit jaar een grotere serre aangeschaft, om meer binnen te kunnen telen. Uiteraard zijn er bepaalde groenten die men niet in een serre kan telen, zoals selderij bvb. (ook een zeer makkelijke en bovendien smakelijke groente overigens).

De makkelijkste groente is eigenlijk aardpeer. Die kunt u zelfs in de schaduw telen, en hoeft in het geheel geen verzorging. Knollen oogsten kan in de winter, zodra de plant geheel is afgestorven. Vermenigvuldigt zich snel.

Ook aanbevolen is het telen van kruiden. Dat kan ook in potten, maar kan ook in de tuin, bvb. aan de rand van het gazon. Best op een zonnige plaats; mag ook halfschaduw. De meeste kruiden zijn overblijvende planten. Men kan de bekende “keukenkruiden” planten, zoals tijm, marjolein, rozemarijn, pepermunt, salie,… Deze zijn allen overblijvend, en uiteraard ook geneeskrachtig. Maar men kan ook specifiek geneeskrachtige kruiden zaaien of planten, welke men kan oogsten om te drogen, om bvb. thee van te zetten in geval van ziekte.

Voor wie geïnteresseerd is in geneeskrachtige kruiden, is het boek: “Gezondheid uit de apotheek van God” van Maria Treben aanbevolen.

Gezondheid uit de apotheek van God | Treben, Maria ...

Wie nog zaadjes moet kopen om dit voorjaar met de teelt te kunnen beginnen: best niet te lang uitstellen! Denk erom: als de systeemcrisis eens goed en wel begonnen is, en de toelevering zwaar wordt verstoord, zullen verse groenten en fruit in de supermarkt zeldzaam worden. Zeker in steden. Wie dan toch verse groentjes wil: zelf telen is de boodschap! Anders zal men zich tevreden moeten stellen met tomaat uit blik (als u dat heeft ingeslagen natuurlijk).