De Europese Unie zal binnenkort een verregaande ‘cyberaanvalsoefening’ organiseren die bedoeld is om zich voor te bereiden op een aanval die de distributienetwerken van het continent treft, meldde Bloomberg, en merkte op dat de oefening over meerdere weken zal worden gehouden. EU-leden zullen ergens in de komende dagen met de oefening beginnen en deze zal zes weken duren, aldus een verslag in Bloomberg van 11 januari, waarin interne documenten en meerdere “mensen die bekend zijn met de zaak” werden geciteerd. Opvallend is dat Cyber Polygon 2021, dat afgelopen zomer door het World Economic Forum – onder leiding van Klaus Schwab – werd georganiseerd, eveneens een simulatie van een cyberaanval op de toeleveringsketen omvatte.

Bedoeld als een “stresstest” voor de EU, zal de gesimuleerde aanval grotendeels gericht zijn op toeleveringsketens in heel Europa, en zullen deelnemers de diplomatieke en publieke reacties op de aanvallen coördineren, evenals “sociaaleconomische effecten in andere lidstaten. ” De hacks zullen worden gemodelleerd naar andere cyberaanvallen uit het verleden, of die waarvan wordt ‘gedacht’ dat ze in de toekomst waarschijnlijk zullen zijn, om “zo realistisch mogelijk” te zijn, volgens één van de documenten.

De simulatie eindigt in februari, wanneer de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU elkaar de volgende keer zullen ontmoeten, en volgt op een andere soortgelijke cyberaanvalsoefening die eind vorig jaar door Israël en negen andere landen werd uitgevoerd – naar verluidt beschreven als een “oorlogsoefening” door Tel Aviv – en een gesimuleerde massale cyberaanval op de wereldwijde financiële markten inhield.

Vandaag de ‘simulatie’, morgen in het echt?

Bron: RT