Een bijzondere datum vandaag: 22 februari 2022 of: 22-02-2022. En die dag lijkt het begin te zijn van grote gebeurtenissen in Europa, nu Poetin vandaag toelating kreeg van het Russisch Parlement om het Russisch Leger “in het buitenland” in te zetten in de strijd (naast Syrië, waar het reeds actief is). Poetin beval meteen dat er troepen zouden gestuurd worden naar de republieken in Donbas wiens onafhankelijkheid hij gisteren heeft erkend, met hun grenzen gelijk aan de oorspronkelijke gebieden. Het Westen, die noch de annexatie van de Krim, noch de onafhankelijkheid van de republieken Donetsk en Luhansk erkent, beschouwt dit als de langverwachte “invasie” van Oekraïne en zint op zware sancties.

De toelating om het leger in te zetten in het buitenland geldt natuurlijk niet specifiek voor Oekraïne, maar kan ook voor andere landen gelden.

Poetin heeft vandaag ook vriendschapsverdragen gesloten met de zopas erkende republieken, waarbij artikel 5 stelt dat Rusland militaire basissen mag neerpoten op hun grondgebied. Verder is ook bekend geworden dat Poetin de republieken Donetsk en Luhansk heeft erkend met hun grenzen gelijk aan hun oorspronkelijke gebied binnen Oekraïne; veel groter dan wat de overheden van die republieken nu controleren (zie kaart hieronder). Dat betekent dat er gebied zal moeten veroverd worden op de Oekraïeners.

Het VK kondigde vandaag aan dat het vijf Russische banken sancties zal opleggen. Duitsland kondigde reeds aan dat de Nord Stream 2 gaspijplijn niet zal worden gecertificeerd. De afgevaardigde van de Premier van Polen zei dat de sancties Nord Stream én Nord Stream 2 zouden moeten omvatten, alsook Rusland loskoppelen van SWIFT en het persoonlijk sanctioneren van Poetin.

Uiteraard zullen die sancties in ons gezicht terugslaan, want economische sancties zullen ook hier gevolgen hebben, én Rusland zal als antwoord ongetwijfeld óók sancties opleggen, enz… De Russische Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei echter niet onder de indruk te zijn van de mogelijk op handen zijnde sancties, en voegde eraan toe dat ze dit ‘gewoon’ zijn.

Ondertussen is de gastoevoer via Oekraïne tot een minimum gedaald, en waarschuwde Medvedev dat Europa spoedig het dubbele zal betalen voor Russisch gas. Dit wil maar één ding zeggen: de energiecrisis in Europa zal nog een heel stuk erger worden. Als u nog geen houtkachel hebt geïnstalleerd, dan is het nu misschien het moment, indien u zich in de nabije toekomst niet wilt blauw betalen aan verwarming.

De crisis is nog maar goed en wel begonnen. Corona was slechts het voorproevertje.

Bron: RT (1) (2), Liveuamap