De meeste mensen kennen wel de wijngaardslak die als delicatesse wordt verhandeld en gegeten. Maar weinig mensen weten dat eigenlijk alle tuinslakken die bij ons voorkomen eetbaar zijn. Je kunt ze zelf vangen in de tuin, en eventueel ook zelf kweken in een terrarium.

De wijngaardslak is, hoewel een delicatesse, in Nederland en België echter in principe beschermd. Het duurt 2 tot 4 jaar vooraleer ze volwassen worden. Maar geen nood. De gewone tuinslak en de segrijnslak zijn ook eetbaar en worden sneller volwassen. Deze laatste, die algemeen voorkomt in tuinen en vaak als een plaag wordt gezien, wordt zelfs als een delicatesse beschouwd in Zuiderse landen. In tijden van voedselschaarste dus een welkome bron van voedsel!

De segrijnslak wordt iets kleiner dan de wijngaardslak, maar een stuk groter dan de gewone tuinslak, en veel makkelijker te vinden en te telen dan de wijngaardslak (volwassen na 1 – 2 jaar). Daarom zullen we onze aandacht op deze soort richten.

De segrijnslak (Cornu aspersum; synoniem: Helix aspersa) is een op het land levende longslak en wordt ook wel de kleine wijngaardslak genoemd, ter onderscheiding van de grote wijngaardslak (Helix pomatia). De segrijnslak is een nachtdier en ontwaakt wanneer de temperatuur daalt en de vochtigheid stijgt. Ook na een regenbui kan de slak tevoorschijn komen. Ze leeft vooral van jonge groene planten en scheuten. Oudere en vergane vegetatie verdraagt hij minder. Om die reden kan deze slak een plaag zijn voor tuinliefhebbers. Ze komt zeer algemeen voor en is zeer makkelijk te herkennen (zie foto).

De segrijnslak is zeer gewaardeerd als ‘escargot’ (gekookte landslak) en maakt in het Middellandse Zeegebied (Spanje, Italië, Frankrijk) deel uit van de traditionele keuken. In Andalusië worden ze op straat bereid en verhandeld. Ook de eitjes van de slak zijn een exclusieve delicatesse.

Men kan de slak vangen in de tuin (overdag verscholen op vochtige schaduwrijke plaatsen). Het bereidingsproces begint met de reiniging van de levende slakken, tenminste een week voor de feitelijke bereiding: slakken zijn pas geschikt voor consumptie als de darmkanalen schoon zijn en geen zandkorrels of andere ongewenste inhoud meer bevatten. Dit kan bijvoorbeeld door het voeren van sla en daarna meel, dat de lediging van het darmkanaal stimuleert, waarna ze enkele dagen geen voer meer krijgen (om het darmkanaal helemaal leeg te maken). Als de slakken helemaal leeg zijn, trekken ze zich terug, sluiten ze hun huisje af en zijn ze geschikt voor het koken Daarna kunnen de slakken gekookt/gestoofd worden. Daarna kan men ze eventueel nog bakken/grillen.

Wie graag slakken wil kweken, om altijd voorzien te zijn, kan dat vrij makkelijk in een terrarium doen. Tips daarvoor vind je op Wikihow

Smakelijk!