Prepping

PREPPING TIPS: Geklaarde boter

Men doet nu panisch over vet, alsof dat ongezond zou zijn en dikmakend. Met een vetarm dieet wordt de hormoonbalans verstoord en is er minder aanmaak van spierweefsel. Bodybuilders weten dat heel goed. Onverzadigde vetzuren zijn natuurlijk fantastisch (zoals olijfolie van de eerste persing), maar wat verkocht wordt als onverzadigd in margarine, honderden snacks en boterhambeleg, frituurvet enz. is niet onverzadigd, maar verzadigd met een waterstofatoom in plaats van zuurstof. Dat zijn daardoor kunstmatige “transvetten” geworden die de mens maar in zeer geringe hoeveelheden mag nuttigen, want anders is het een aanslag op de gezondheid. Roomboter daarentegen, bevat natuurlijke verzadigde vetzuren en is zeer gezond.

Reguliere voedingsrichtlijnen werken vaak averechts; ze hebben dan het tegenovergestelde effect van wat de bedoeling was. Een goed voorbeeld daarvan is de aanbeveling om margarine te nemen in plaats van boter. Onze geliefde deskundigen hebben dit ons heel lang voorgehouden. En ja, wat gebeurde er dus: we vervingen boter, een gezond voedingsmiddel, met iets waarin sterk bewerkte transvetten zitten, die ronduit giftig zijn en allerlei ziektes veroorzaken. In het Framingham hartonderzoek werden de effecten van boter en margarine op hart- en vaatziektes onderzocht. Margarine verhoogde de kans op hart- en vaatziektes aanzienlijk, terwijl boter geen effect had. Uit ander onderzoek bleek dat de consumptie van volvette zuivelproducten het risico op hartziektes met maar liefst 69% verlaagt, waarschijnlijk vanwege het hoge gehalte aan vitamine K2.

Boter is een goede bron van het vetzuur butyraat. Het vetzuur butyraat wordt in de dikke darm geproduceerd door bacteriën wanneer ze worden blootgesteld aan voedingsvezels. Dat zou de hoofdreden kunnen zijn waarom vezels gezond zijn voor mensen. Maar er is nog een goede bron van butyraat, namelijk boter, dat voor 3 tot 4% uit butyraat bestaat. Butyraat ontleent zelfs zijn naam aan boter.

Bij mensen is butyraat ontstekingsremmend en heeft het krachtige beschermende effecten op het spijsverteringssysteem.

En er zijn nog tal van andere voordelen van boter voor onze gezondheid.

Boter is helaas niet lang houdbaar. Indien boter echter geklaard is, is het veel langer houdbaar. Boter gewikkeld in het groot hoefblad blijft ook lang goed. In het Engels heet het groot hoefblad “butterbur”. In India waar ze dat hete klimaat hebben wordt boter al duizenden jaren routinematig geklaard, en daar heet het “ghee”.

Geklaarde boter is boter waar de vetvrije melkbestanddelen van zijn verwijderd:

De andere zware bestanddelen zijn naar de bodem gezonken en blijven achter. Giet enkel het doorzichtige goedje (botervet) over in een bokaal. Geklaarde boter kan op een koele plaats bewaard worden tot maximaal 9 maand, in de koelkast tot 12 maand. Ghee, waarbij al water uit de boter is verwijderd (door de boter gewoon langer te verhitten), bewaart nog een stuk langer, maar het smaakt ook anders. Ghee heeft meer een karamel- of nootachtige smaak. Doordat het geen vocht meer bevat, spat het absoluut niet meer in de pan. Met geklaarde boter of ghee kun je makkelijk frituren in de pan omdat de verbrandingstemperatuur veel hoger ligt, bij ghee zelfs op 250 graden.

De geklaarde boter kun je perfect in een weckpot of bokaal gieten en afsluiten. Ghee kun je natuurlijk ook kopen in de winkel.

2 reacties

  1. Op een website waar ingeblikte boter werd aanbevolen stond het volgende commentaar: Ingeblikte boter – 100% puur geen kunstmatige kleuren of smaken. Luchtdicht afgesloten voor maximale versheid. Ingeblikte boter levert gemak in de vorm van verlengde houdbaarheid en gemakkelijke distributie zonder de noodzaak van koeling, houdbaarheid 10 jaar stabiel. Het is ideaal gebleken voor paraatheid bij rampen, kamperen, varen en afgelegen gebieden waar koeling niet vrij beschikbaar is, perfect voor voedselopslag. Geweldig voor je overlevingskit voor aardbevingsparaatheid. Wereldwijd de bekendste is “H.J. Wijsman, gezouten ingeblikte boter 200 gr. of 454 gr” uit Wijk en Aalburg in Nederland. Via Bolcom is de grotere €8,46 bij bestelling van 5 stuks.

    Geliked door 1 persoon

  2. De goedkoopste ghee is te verkrijgen via het internet bij Tjin’s, die het bekende ingeblikte merk verkoopt van Khanum Pure Ghee (1 kg voor €14,50). En hier is de bewaartijd minstens 10 jaar, want luchtdicht verpakt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: