De ontwikkelingen gaan snel. Ondertussen woeden er dagelijks hevige gevechten langs de frontlinie in Oekraïne. Overzicht van vandaag:

5/04: Vannacht voerde de Israëlische politie een raid uit in de Al-Aqsa moskee op de Tempelberg in Jeruzalem, om Islamitische oproerkraaiers gewapend met vuurwerk op te pakken. De inval leidde tot een gewelddadig treffen en een “ontheiliging” van de moskee. Daarna werden er vanuit Gaza raketten afgevuurd. Heel het Midden-Oosten en in het bijzonder Iran is woedend over deze daad. (Bron: Jpost)

5/04: Polen heeft de eerste 8 van de 14 beloofde MiG-29 gevechtsvliegtuigen naar Oekraïne gestuurd. De 6 andere zouden snel volgen. Daarbij is Polen het eerste NAVO-land dat gevechtsvliegtuigen levert. (Bron: Ukrinform)

5/04: Kiev meldt dat het door de VS beloofde militaire steunpakket (wapens en munitie, waaronder munitie voor de Patriotsystemen en de HIMARS, 200.000 granaten, etc.) ter waarde van $2,6 miljard reeds onderweg is naar Oekraïne. (Bron: Ukrinform)

5/04: Het Oekraïense leger meldt dat er tot nog toe ruim 176.000 Russische soldaten omkwamen in de oorlog, en somde ook het verlies aan militair materieel voor Rusland op (cijfers die in Russische nieuwsmedia nooit worden vernoemd):

Ter vergelijking: tijdens WOI bij de Derde Slag om Ieper (Passendale) in Vlaanderen van 31 juli tot 1 december 1917 sneuvelden aan Britse zijde 244.897 soldaten, en aan beide zijden (Duitsers en de Britten en de Fransen) een totaal van ca. 450.000 soldaten. Bij de Slag om de Somme in 1916 sneuvelden aan beide zijden wel een miljoen soldaten op 5 maand tijd.