Cyberpandemie

Diverse cyberaanvallen op grote havenbedrijven in Europa – toeleveringsketen wordt verstoord

Zoals het World Economic Forum had ‘voorspeld’ tijdens zijn cyberveiligheidsoefeningen ‘Cyber Polygon’ worden diverse grote bedrijven die van groot belang zijn voor de toeleveringsketen in Europa nu getroffen door ‘cyberaanvallen’, waardoor hele systemen plat liggen. Media spreken over een verband met de ‘spanningen’ rond Oekraïne en wijzen daarmee indirect in de richting van Rusland. Opvallend: de cyberaanvallen vinden plaats tijdens de 6-weken durende “cyberaanvalsoefening” van de EU die halverwege vorige maand van start ging. Toeval?

Onder meer Sea-Invest, een Belgisch haventerminalbedrijf dat één van de grootste operatoren ter wereld van terminals voor fruit en droge en vloeibare bulkgoederen zoals brandstof, werd getroffen. Sinds 28 januari ligt het bedrijf plat. Bedrijven die afhankelijk zijn van de haventerminal melden reeds problemen. Onder meer supermarktketen Colruyt zou reeds met toeleveringsproblemen te kampen hebben, zo meldt Techzine.

In Nederland en Duitsland werden op hetzelfde moment diverse olieterminals getroffen door cyberaanvallen. Tenminste 6 olieopslagterminals in de Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen regio (ARA) ondervinden problemen. De getroffen terminals worden bestuurd door SEA-Tank, Oiltanking en Evos. In Duitsland werden 11 terminals van Oiltanking getroffen. De cyberaanval heeft bij Oiltanking het laad- en losproces – dat volledig computergestuurd is – platgelegd, en het is onmogelijk om over te schakelen op manuele bediening.

Momenteel zijn er nog geen zware problemen in de toelevering van olie, maar dit kan verergeren indien de IT-problemen veroorzaakt door de cyberaanvallen niet opgelost worden.

De gecoördineerde cyberaanvallen op de toeleveringsketen in Europa zijn (net) begonnen. Straks de cyberpandemie met de uitval van het internet en een algehele Europese black-out? Wees ten allen tijde voorbereid!

Bron: Techzine, Argusmedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: