De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat het risico op een nucleaire oorlog toeneemt. “Dit risico (van een nucleaire oorlog) neemt toe. Waarom ontkennen?” zei hij tijdens een bijeenkomst met de Raad voor de ontwikkeling van het maatschappelijk middenveld en de mensenrechten.

Het onderwerp van een mogelijk nucleair conflict werd ter sprake gebracht door Svetlana Makovetskaya, directeur van een stichting genaamd het Center of Civil Analysis and Independent Research Grani. Zij zei dat er een “groot aantal angsten” bestaat met betrekking tot deze kwestie en stelde voor dat de president, als gebaar van goede wil, een verklaring zou afleggen dat Rusland in geen geval als eerste kernwapens zal gebruiken.

“Over dat Rusland in geen geval de eerste zal zijn om kernwapens te gebruiken, welnu, als het in geen geval de eerste is om het te gebruiken, dan zal het ook niet de tweede zijn om het te gebruiken, omdat een nucleaire aanval op ons grondgebied de kans op het gebruik sterk beperkt,” zei de president.

De Russische leider zei dat Rusland kernwapens beschouwt als een verdedigingsmiddel, als een mogelijkheid voor een vergeldingsaanval.

“Onze strategie voor het gebruik van verdedigingsmiddelen – en wij beschouwen massavernietigingswapens, kernwapens als verdediging – is opgebouwd rond de zogenaamde vergeldingsaanval, wat betekent dat wanneer ons een aanval wordt toegebracht, wij er als antwoord één uitvoeren,” zei Poetin.

Maar hij weigerde expliciet te zeggen dat Rusland niet als eerste een atoombom zou inzetten. Volgens de gewijzigde militaire doctrine is het mogelijk dat Rusland als eerste kernwapens inzet bij een ‘existentiële dreiging’, ook wanneer het land aangevallen of bedreigd wordt met conventionele wapens.

Bron: TASS